Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    В РПЦ сподіваються, що історія засудженого за педофілію священника Ніколая Стрємского не кине тінь на весь Моспатріархат

    Російська православна церква докладає чималих зусиль, щоб врятувати власну репутацію після того, як священник Моспатріархату Ніколай Стрємскій був засуджений до 21 року позбавлення волі за педофілію.

    Зокрема, спікери та архієреї РПЦ заявляють про необхідність справедливого покарання для свого клірика, а також переконують парафіян та все суспільство, що історія Стрємского не повинна кидати тінь на репутацію всієї Російської Церкви.

    Зокрема, очільник Синодального відділу зовнішніх церковних зносин митрополит Іларіон (Алфєєв) в етері програми “Церковь и мир” на телеканалі “Россия-24” зауважив: “Не залежно від того, якою буде доля цієї людини (Ніколая Стрємского – ред.), я хотів би сказати, якщо він вчинив те, що йому інкримінує суд, то це тяжкий злочин, за який він повинен понести заслужене покарання”, – цитує “Интерфакс-религия” слова архієрея.

    Митрополит Іларіон (Алфєєв) назвав скандал навколо Стрємского скорботною подією у житті Оренбурзької єпархії, хоч і сказав, що не має права засуджувати клірика, оскільки оцінку його діям вже зробив державний суд, а канонічну оцінку його вчинку незабаром має дати церковний суд єпархії, який, на думку єрарха, позбавить Ніколая Стрємского священничого сану.

    До всього, митрополит Іларіон (Алфєєв) закликає вірян не формувати свою враження про всю церкву на підставі скандалу з Ніколаєм Стрємскім.

    “Церква складається не із святих людей, церква складається не з ангелів, в церкві, у тому числі серед священнослужителів, є люди, які мають різноманітні вади. Зокрема, наскільки відомо, у цього священника поступово розвивалась тяга до алкоголю, а у стані алкогольного сп’яніння чого лиш не зробить людина, вона навіть може про все на світі, навіть про те, що вона має священничий сан”, – пояснив єрарх РПЦ.

    Нагадаємо, 24 грудня цього року Сарактаський районний суд оголосив вирок священнику РПЦ Ніколаю Стрємскому, якого було визнано винним у вчиненні злочинів проти статевої свободи і недоторканності дітей. Йому було призначено покарання у вигляді 21 року перебування у виправній колонії суворого режиму.

    У вересні 2020 року йому було пред’явлено обвинувачення за статтями 131, 132, 133, 135, 117, 156, 151 КК РФ (зґвалтування; насильницькі дії сексуального характеру; розпусні дії; залучення неповнолітнього до вчинення антигромадських дій тощо).

    Слідство встановило, що з 1999 по 2019 роки обвинувачений “вчинив злочини проти статевої недоторканності щодо 11 неповнолітніх” (педофілія).

    Історія Ніколая Стрємского не є єдиним випадком виявлення педофілів у рядах РПЦ. Раніше єромонаха РПЦ засудили до 13 років колонії за педофілію і схиляння неповнолітніх до вживання алкоголю.

    Найсвіжіше

    Популярне