Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Путінський режим ще не вирішив, що робити з пам’ятником, який мали відкривати Малофєєв та “імператорський спадкоємець” Романов

    Держкомітет з охорони об’єктів культурного спадку в Челябінській області протягом десяти днів  ухвалить рішення про подальшу долю пам’ятника царю Алєксандру ІІ, який було встановлено на площу поруч з храмом Алєксандра Нєвского Російської православної церкви.

    Нагадаємо, історія з монументом триває вже декілька місяців. Відомо, що ініціатором спорудження монументу виступила Російська православна церква, а спонсором – російський православний олігарх Константін Малофєєв. Урочисте відкриття пам’ятника було заплановане на 10 жовтня 2021 року. Очікувалось, що в урочистостях візьме участь товариш Малофєєва, так званий спадкоємець російського імператорського дому Георгій Романов.

    “Спадкоємець” Романових Георгій Романов (ліворуч) та православний олігарх Константін Малофєєв. Фото з відкритих джерел

    Однак, незадовго до призначеного дня, путінський режим раптово заборонив проведення відкриття пам’ятника, аргументуючи своє рішення нестачею дозвільної документації на встановлення монументу.

    Поряд з цим, існувала точка зору, що у Кремлі скасували захід, оскільки не могли примиритись з надмірною ініціативністю Георгія Романова, який після свого вінчання в Ісакіївському соборі з Ребеккою Беттаріні, почав виконувати окремі церемоніальні функції глави держави.

    В листопаді 2021 року стало відомо, що Державний комітет охорони об’єктів культурної спадщини РФ зобов’язав авторів та виконавців проєкту документально засвідчити, які заходи було вжито для збереження храму Алєксандра Нєвского, біля якого зведено пам’ятник, а також надати висновок про те, чи не нашкодить монумент культовій споруді.

    Якщо до 20 грудня 2021 року припис чиновників не виконають, то буде прийматись рішення про притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності, а порушникам загрожуватиме штраф у розмірі до мільйона російських рублів.

    Оскільки спонсором встановлення пам’ятника російському Алєксандру ІІ виступив Константін Малофєєв, то серед організацій, які отримали припис Державного комітету охорони об’єктів культурної спадщини РФ, можуть бути наближені до нього бізнес-структури. Поряд з тим, назви конкретних компаній та імена осіб, які можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності, російські ЗМІ не повідомляють.

    І ось тепер керівник Держкомітету з охорони об’єктів культурного спадку в Челябінській області Алєксєй Фєдічкін повідомив, що 15-денний термін подання відгуків на проєкт експертизи сплив. Тепер установа буде вивчати всі наявні матеріали.

    “Термін для громадського обговорення проєкту сплив, надійшло одне зауваження від краєзнавця Юрія Латишева, яке мало радше емоційний характер. У нас є десять днів на обробку інформації і видачу погодження або непогодження”, – цитує “Znak” слова Фєдічкіна.

    Своєю чергою краєзнавець Латишев наполягає, що пам’ятник встановили поруч з храмом РПЦ, який охороняється державою, а біля таких об’єктів будувати взагалі не дозволено нічого. А пам’ятник являє собою капітальну споруду, через що до неї і виникло стільки запитань.

    Примітно, що на етапі будівництва представники путінського режиму не переймались відсутністю дозвільної документації на спорудження пам’ятника за ініціативою Константіна Малофєєва. І лише напередодні урочистого відкриття монументу, у якій, окрім Малофєєва, планував взяти участь так званий “імператорський спадкоємець” Георгій Романов, влада раптово почала демонструвати щиру стурбованість через відсутність дозвільної документації на споруду.

    Нагадаємо, у Криму представники російської окупаційної адміністрації демонтували скандальний пам’ятник канонізованій Російською православною церквою родині імператора Ніколая ІІ “Кривавого”. Вказаний монумент який було споруджено в Лівадії не території санаторію, що належить російському православному олігарху Малофєєву, кримчани регулярно висміювали, порівнюючи з “яйцем чужого”.

    Найсвіжіше

    Популярне