П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Александрійський відзначив своє 67-річчя молитвою у Південно-Африканській Республіці

    25 листопада був особливий день для патріарха Александрійського та всієї Африки Феодора II, оскільки він відзначав свій день народження. Він народився у 1954 році й отримав ім’я Микола.

    Патріархові любові, отцю-місіонеру всього африканського континенту, церковному лідеру з баченням та надією у серці, виповнюється шістдесят сім років, у день свята св. Катерини, премудрості Александрійської, чиє святкування збіглося з його народженням. Ця свята Катерина стала орієнтиром для подальшого шляху патріарха, оскільки, хоча він народився на Криті, його підкорила земля Африки, і, базуючись у прославленій Александрії, він подорожує по всьому континенту, свою місіонерську роботу, нагадує видання orthodoxtimes.com

    Аналогічним чином ще одним орієнтиром є ім’я його матері, покійної блаженної Клеопатри, яка підтримувала патріарха до кінця свого життя. Остання місіонерська поїздка патріарха Феодора до Південної Африки була до греків-емігрантів у районі Йоганнесбурга (ПАР). Там предстоятель Александрійської Православної Церкви разом з греками емігрантами святкував свій день народження, перш ніж повернутися до престолу патріархату в Александрії та до своєї важкої, але благословенної роботи.

    У четвер, 25 листопада патріарша Божественна літургія була здійснена під головуванням патріарха Феодора в церкві Святого Івана Хрестителя в Джермінстоні, в співслужінні місцевого митрополита Йоганнесбурга та Преторії Дамаскіна, головного секретаря Священного Синоду й духовенства митрополії.

    Були також посли Єгипту Ахмед Ель Фадлі, Сербії Горан Вуйчич, України Любов Абравітова, Білорусії Олександр Д. Сидорук, Кіпру Антоніос Мандрітіс, повірений у справах посольства Греції Стефанос Іоаннідіс і генеральний консул Греції в Йоганнесбурзі Іоанніс.

    Під час Божественної літургії Патріарх Феодор нагородив почесними відзнаками видатних членів грецької громади.

    На прийомі, влаштованому на честь патріарха Феодора у залі громади Джермінстону в присутності членів дипломатичного корпусу, до Патріарха тепло звернулася пані Гіокос, дружина колишнього голови грецької громади Джермінстону. Сербська громада вшанувала Патріарха-місіонера танцями та подарунками з нагоди його дня народження. Потім відбувся чудовий обід, під час якого Патріарх, переповнений емоціями, розрізав святковий торт, наданий грецькою громадою, та прийняв побажання присутніх. Перед від’їздом Патріарх Феодор звернувся через інтернет із посланням до грецької молоді.

    Нагадаємо, 8 листопада 2019 року патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ під час літургії в день Собору Архістратига Михаїла (за новим стилем) у храмі Архангелів (El-Zaher, Daher, Каїр, Єгипет) під час Божественної літургії поминав ім’я митрополита Київського і всієї України Епіфанія як предстоятеля автокефальної Православної Церкви України, чим визнав Православну Церкву України. Пізніше він висловився на підтримку предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. «Рішуче підтримуємо Ваше Блаженство», – сказав патріарх. Він палко говорив про Україну, кажучи, що в його серці вона завжди залишається. Крім цього, він зазначав, що його рішення визнати ПЦУ прийшло після багатьох молитов та роздумів. У першому висловлюванні Александрійського патріарха Феодора після визнання автокефалії Української Церкви, він зазначив, що визнання Александрійської Церкви закрило тему української автокефалії.

    Після такого рішення РПЦ почала всіляко нападати на Александрійську Церкву і прагнула розколоти її, відкрити там свій філіал Московського патріархату, порушивши канони про паралельну єрархію. Та попри роки залякувань їй це не вдалось.

    Найсвіжіше

    Популярне