Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Рішуче підтримуємо Ваше Блаженство»: 2 роки тому Александрійська Православна Церква визнала ПЦУ

    8 листопада, патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ під час літургії в день Собору Архістратига Михаїла (за новим стилем) у храмі Архангелів (El-Zaher, Daher, Каїр, Єгипет) під час Божественної літургії поминав ім’я митрополита Київського і всієї України Епіфанія як предстоятеля автокефальної Православної Церкви України.

    Александрійська Церква має у диптиху друге після Вселенського Патріархату місце.

    Патріарх Александрійський Феодор ІІ говорив, що якщо розірвати його серце, то там буде Україна, а його рішення визнати ПЦУ прийшло після багатьох молитов та роздумів.

    У першому висловлюванні Александрійського патріарха Феодора після визнання автокефалії Української Церкви, він зазначив, що визнання Александрійської Церкви закрило тему української автокефалії.

    Якщо ми візьмемо до уваги слова патріарха Феодора, то зрозуміємо, що він сказав це, оскільки після Вселенського Патріарха (якщо він потрапляє в єресь), лише Александрійський має канонічне право скликати Всеправославний собор та розв’язувати питання єресі, але оскільки Александрійський патріарх також поділяє позицію Константинополя, питання остаточно закрито.

    Він також виказав рішучу підтримку предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію під час зустрічі з ним на острові Імврос 13 серпня 2021 року. «Як другий і апостольський престол ми послідували рішенню Вселенського Патріархату, першого серед предстоятелів, і рішуче підтримуємо Ваше Блаженство, як предстоятеля, бажаючи Вам всіляких успіхів», – зазначив патріарх Феодор. У відповідь на це митрополит Епіфаній запросив його відвідати Українську Церкву.

    Після такого рішення РПЦ почала всіляко нападати на Александрійську Церкву і прагнула розколоти її, відкрити там свій філіал Московського патріархату, порушивши канони про паралельну єрархію. Та попри роки залякувань їй це не вдалось.

    Таким чином Александрійський патріархат став третьою автокефальною церквою, яка долучилась до числа Церков, які визнають автокефалію Православної Церкви України. До того 12 жовтня 2019 року ПЦУ визнала Елладська Православна Церква.

    Найсвіжіше

    Популярне