Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Не Вселенський патріархат, а єрархія РПЦвУ у 2018 році проігнорувала об’єднавчий процес, – експерт

    Вселенський патріархат не проігнорував РПЦвУ, адже весь єпископат цієї Церкви запрошували на Об’єднавчий собор, який вони у своїй більшості (крім двої митрополитів) проігнорували.

    Про це нагадав релігійний експерт Олександр Єфременко коментуючи звинувачення представників РПЦвУ в сторону Вселенського патріархату на конференції в Києво-Печерській Лаврі 11 листопада.

    «…особливе здивування викликає думка владики Сильвестра про те, що у вирішенні українського розділення Константинополь проігнорував «законну церковну єрархію в Україні» – єпископат РПЦвУ. Будь-яка свідома людина, яка слідкувала за об’єднавчим процесом, бачила, що саме єпископи Моспатріархату проігнорували Патріарха Варфоломія. Я вже неодноразово говорив, що Константинополь упродовж майже 30 років докладав чимало зусиль для вирішення цього питання і робив це за участі Москви. Та й 2018 року до України прибули екзархи, з якими священноначаліє РПЦ навіть не захотіло зустрічатись», – пише Єфременко.

    Він також додав, що запрошення на Об’єднавчий собор завчасно отримали всі єрархи РПЦ в Україні.

    «Тоді Патріарх Варфоломій у листі до митрополита Онуфрія наголошував, що він має повне право подавати свою кандидатуру на виборах Предстоятеля, чого не мали очільники інших гілок українського Православ’я. Проте сам Онуфрій цього не захотів. Тому зараз звинувачення Патріарха Варфоломія в ігноруванні “законної єрархії” є безглуздим — саме ця “законна єрархія” свідомо проігнорувала увесь Об’єднавчий процес», – підкреслив релігійний експерт.

    «Ця конференція — пустий звук. Ймовірно, що цей захід у лаврі, разом із схожою конференцією у Москві, був лише підготовкою до Архієрейського Собору РПЦ, який планували провести відразу після московської конференції. Утім перенесення Собору звело нанівець усі “досягнення” цих форумів, а самі ж “науково-богословські” заходи перетворилися на оду московському цинізму та фарисейському лукавству», – підсумував Олександр Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне