Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Розділення в українському православ’ї сталось через дії Москви, – релігійний експерт

    Розділення в українському православ’ї сталось через свідомі дії Москви, але українське суспільство такий стан справ не влаштовував. Таку позицію окреслив релігійний експерт Олександр Єфременко у дописі на власній сторінці у Фейсбук. Знавець переконує, що саме на підставі консолідованого суспільного запиту, Константинополь розв’язав питання церковного розділення менш ніж за рік, в той час, як Москва навмисне затягувала цей процес протягом 30 років.

    «Хочу наголосити, що розділення власне й сталось через свідомі дії Москви. Тому вона апріорі не могла вирішити це питання, бо не була зацікавленою у його успішному розв’язанні. Для неї важливо було утримувати Українську Церкву у сфері свого впливу», – пише Єфременко.

    Він зазначає, що такий стан справ, на тлі російської агресії, не влаштовував український народ. «Українці побачили, що єрархи РПЦвУ принизили Церкву до рівня ідеологічної обслуги інтервенції Кремля до України», – пише експерт.

    «Слова Моспатріарха Кіріла (Гундяєва), що РПЦ ніколи не відпустить Українську Церкву остаточно зірвали усі маски, – запевнив він. – Стало очевидним, що далі Україну можуть спіткати трагічні наслідки, які загрожують перерости у штучно влаштовану релігійну війну, про яку так голосно волали російські ЗМІ. Тому, щоб уникнути цих трагічних наслідків, і було розпочато об’єднавчий процес. У підсумку, питання, яке Москва не могла вирішити протягом 30 років, Константинополь розв’язав менш ніж за рік».

    За словами Олександра Єфременка, Москва й досі не може примиритись з цим фактом і «це свідчить про те, що саме вона, а не Константинополь, живе у своєму вигаданому світі, зі своїм новітнім фарисейським сприйняттям реальності, де всі навколо єретики і розкольники, і лише Московський патріархат володіє особливою, унікальною канонічністю».

    Нагадаємо релігійний експерт Олександр Єфременко розповів, що усі громади, які об’єднались до ПЦУ, увійшли у храми за рішенням судів, тому це не «захоплення», як кажуть в РПЦвУ. Також він зауважив, що дії Філарета не знайшли підтримки ані в духовенства, ані в українського суспільства.

    Читайте повну публікацію релігійного експерта Олександра Єфременка на Духовному Фронті України.

    Найсвіжіше

    Популярне