Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Нам потрібно рухатись вперед, незважаючи на РПЦ, – глава УГКЦ про католицько-православний екуменічний діалог

    Після того, як 26 жовтня у Києві відбулась конференція «Католицько-православні документи та їх рецепція в Україні» в середовищі пропагандистів РПЦ взялись до очорнення руху в напрямку єдності християн. З їх боку звучали фрази про папізм, про нову унію ПЦУ із УГКЦ і так далі. Попри те, що сам Ісус Христос заповідав своїм апостолам бути єдиними, для Моспатріархату ця фраза актуальна тільки тоді, коли їм вигідно. І навпаки, коли йде мова про те, що вони за бортом діалогу, у РПЦ починають очорнювати все що пов’язано з єдністю християн.

    Самі ж представники Моспатріархату в той час проводять зустрічі із представниками Церкви Англії, Дохалкидонськими Церквами і беруть участь в інтронізації нового глави Вірменської Католицької Церкви. Тобто не гребують контактами із іншими християнами і намагаються окремо від всіх очолити екуменічний діалог. Таке собі дводумство і подвійна правда від представників РПЦ.

    На вищезгаданій міжнародній конференції релігієзнавець Людмила Филипович поставила питання: що робити із тими хто не хоче єдності християн, тобто із представниками РПЦ.

    Відповідаючи на це питання предстоятель УГКЦ архієпископ Святослав (Шевчук), підкреслив, що попри те, що РПЦ в Україні вийшла із екуменічного діалогу, всім іншим потрібно продовжувати справу єдності далі.

    «Єдність Церкви – це є завдання, яке Христос лишив нам, його учням. Треба свою справу робити далі. Незважаючи на те, чи хтось її приймає, хтось її відкидає», – сказав архієпископ Святослав. Він додав, що навіть Московський патріархат, все ж таки, з часом долучиться до діалогу про єдність християн.

    «…Знаєте, сьогодні говорять про Європу різних швидкостей. Так само є і церкви різних швидкостей, кожен має свою окрему ситуацію історичну, навіть політичну, економічну і так далі. Нам потрібно рухатись вперед, незважаючи на те, що є певні перешкоди, є ті, які не поділяють цього прагнення. І тут конкретний приклад. Після постання Православної церкви України Московський патріархат не бере більше участі в праці цієї змішаної богословської групи, але комісія продовжує працю. Я думаю, що це є дуже добрий знак, що той рух буде далі рухатись вперед і ті, які тепер стоять збоку, все ж таки, рано чи пізно долучаться», – підсумував архієпископ УГКЦ Святослав (Шевчук).

    Також глава УГКЦ архієпископ Святослав згадав недавній візит Вселенського патріарха Варфоломія І в Україну, який промовив дуже глибоке і важливе слово під час зустрічі із Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій. У своїй промові він поставив як приклад міжцерковного релігійного діалогу саме діалог між Католицькою Церквою і Православним світом.

    Глава УГКЦ пригадав слова патріарха Варфоломія, який відзначив, що під час ІІ Ватиканського Собору Католицька Церква прийняла рішення про фундаментальну необхідність зближення між християнами, а особливо з Православною Церквою. Діалог любові між двома Церквами-сестрами став діалогом правди зі створенням Спільної міжнародної комісії з богословського діалогу між Католицькою Церквою та Православною Церквою загалом у 1979 році. Відтоді багато екуменічних зв’язків свідчать про наше спільне бажання відновити єдність у співпричасті.

    Зі свого боку, відповідаючи на питання про деструктивну позицію РПЦ, щодо єдності, президент екуменічних студій Українського католицького університету (УКУ) священник УГКЦ Іван Дацюк підмітив, що в Кремлі «бояться втратити контроль». А екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл порадив всім християнам «мислити тисячоліттями», щоб зрозуміти цінність єдності і ставитись один до одного, як до рідних.

    Нагадаємо, що деструктивну позицію РПЦ обговорено на високому рівні, під час нещодавньої зустрічі патріарха Варфоломія і президента США Джо Байдена. Мається на увазі конкретні дії Московського патріархату на кшталт неканонічного зібрання в Аммані, який мав на меті підірвати єдність православ’я, шляхом осудження Вселенського патріарха. Більшість православних Церков не підтримали це зібрання.

    До слова, саме Московський патріархат в Україні відмовився в своїй більшості йти на Об’єднавчий собор, організований Вселенським патріархатом у кінці 2018 року. Про це також нещодавно нагадав патріарх Варфоломій у своєму інтерв’ю. Він заявив, що у РПЦ обрали ізоляцію і якби Онуфрій прийшов на Об’єднавчий Собор, все було б по-іншому.

    Після постання ПЦУ, шляхом об’єднання УАПЦ, УПЦ КП і двох єпархій РПЦвУ, в Московському патріархаті сильно занепокоїлись втратою своїх позицій в Україні. Ще більше їх засмутило, що ПЦУ отримала визнання від 4-х церков, тому вони вирішили шукати незгідних у інших Церквах та чинити там розколи. Під найбільший удар попала Кіпрська Церква, митрополити із якої навіть їздили в Москву і там заявляли про нібито  неправильні дії патріарха Варфоломія. Під прицілом також є і Александрійський патріархат, де РПЦ намагається створити паралельну єрархію, що не тільки є розділенням християн, але і противне канонічному порядку Церкви.

    Тобто після Об’єднавчого собору, у РПЦ не тільки стоять осторонь від діалогу про єдність, а навіть намагаються розділити православ’я на тих хто за Московський патріархат та тих хто проти.

    Як бачимо, слова Ісуса Христа для РПЦ не тільки не важливі, але і болючі і шкідливі. То чи можуть такі люди називатись християнами? Чи вони використовують церкву, як обслугу у геополітичних планах Росії?

    Найсвіжіше

    Популярне