П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Колишні насельниці Середньоуральського монастиря відмовились свідчити у суді проти Сєргія Романова

    Ізмайлівський районний суд Москви продовжує розгляд справи по суті, порушеної проти позбавленого сану, відлученого від церкви екс-схиігумена Російської православної церкви Сєргія Романова, якого звинувачують у схилянні до самогубства, порушенні права на свободу совісті та віросповідання, самоуправстві та розпалюванні ворожнечі за допомогою інтернету. Наразі триває стадія допиту свідків.

    Під час останнього засідання суду відбувся допит намісниці Середньоуральського жіночого монастиря, контроль над яким протягом тривалого часу утримував Сєргій Романов, ігумені Варвари, її сестри та племінника.

    В залі суду вказані особи скористались статтею 51 Конституції РФ і відмовились свідчити проти Романова. Вони пояснили, що, Сєргій Романов для них є духовним батьком, а така ступінь “родинних зв’язків”, на їхню думку, ближча за кровний зв’язок, пише “Коммерсантъ”.

    Хоча російське законодавство не передбачає такого свавільного трактування статті 51 Конституції РФ, наразі не повідомляється про притягнення вказаних свідків до відповідальності за відмову від дачі свідчень у суді.

    Нагадаємо, Ізмайлівський суд міста Москва розпочав 25 серпня 2021 року розгляд по суті кримінальної справи, порушеної проти колишнього священнослужителя РПЦ, екс-схиігумена Сєргія Романова.

    Колишньому клірику Моспатріархату пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочинів, передбачених пунктами “в”, “ж” ч. 3 ст. 110.1, ч. 3 ст. 148, ч. 1 ст. 330 Кримінального кодексу РФ (схиляння до самогубства, порушення права на свободу совісті та віросповідання, самоуправство).

    Наприкінці вересня 2021 року до обвинувачень було додано ще один пункт – п. “в” ч.2 ст. 282 Кримінального кодексу РФ, а саме, розпалювання ворожнечі за допомогою інтернету.

    Поряд з цим, Єкатеринбурзька єпархія Російської православної церкви не полишає намірів заволодіти Середньоуральським жіночим монастирем на честь ікони Пресвятої Богородиці “Спорительниця хлібів”, контроль над яким протягом тривалого часу утримував екс-схиігумен Сєргій Романов.

    В єпархії наголошують, що неодмінно оскаржать рішення сімнадцятого арбітражного апеляційного суду від 28 вересня 2021 року, яким було скасовано право власності РПЦ на 14 будівель обителі.

    Найсвіжіше

    Популярне