П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Адвокатам шамана Габишева вдалось розшукати свого підзахисного в Новосибірській психіатричній лікарні

    Якутський шаман Алєксандр Габишев перебуває на лікуванні в Новосибірській психіатричній лікарні спеціалізованого типу з інтенсивним наглядом. Таку інформацію вдалось з’ясувати адвокатам засудженого після того, як протягом тижня його місце знаходження лишалось не відомим.

    “Поки конкретної інформації, що свідчить про те, хороший чи поганий цей медзаклад, у нас немає. Зараз будемо її збирати, з’ясовувати. Це лікарня Міністерства охорони здоров’я, не ФСВП (Федеральна служба виконання покарань – ред.)”, – цитує “Новая газета” слова правозахисника Алєксєя Прянішнікова.

    Відомо, що 26 вересня у відношенні Алєксандра Габишева розпочались заходи примусового лікування і його відвезли до медичного закладу. 23 вересня 2021 року Верховний суд Якутії відхилив у повному обсязі апеляційну скаргу адвокатів шамана, а тому постанова Якутського міського суду про направлення Габишева на примусове лікування до спеціалізованого закладу з інтенсивним наглядом вступила в законну силу.

    З моменту його вивезення зі слідчого ізолятора, адвокати, родичі та близькі шамана Габишева не були поінформовані про його місце перебування.

    Правозахисники інформують, що їм досі не вдалось зв’язатись з підзахисним. Встановлений режим інтенсивного нагляду передбачає, що Алєксандр Габишев перебуватиме у лікарні під посиленою охороною. Йому будуть вводити “відповідні препарати” і буде створене “відповідне оточення”.

    “У нас була надія, що Габишева направлять до цивільної лікарні, але його спрямували саме до спеціалізованого закладу з інтенсивним наглядом”, – зауважив Прянішніков і додав, що в таких установах утримуються люди, які скоїли тяжкі і особливо тяжкі злочини, а також люди, які раніше порушували режим закладу і не корились лікарям.

    Нагадаємо, у січні 2021 року шаман Алєксандр Габишев заявив, що має намір почати похід в Москву в березні цього року з метою здійснення “обряду вигнання Путіна з Кремля”. Проте 28 січня його затримали і помістили до психоневрологічного диспансеру.

    У квітні 2021 року родичі Габишева заявили про різке погіршення його здоров’я, оскільки шамана піддали “лікуванню” речовинами, що змінюють психіку. Він дуже повільно говорив, скаржився на безсоння і втрату свідомості після уколів.

    26 липня 2021 року Якутський міський суд прийняв рішення відправити шамана на примусове лікування до психоневрологічної лікарні. Його було визнано винним у застосуванні насильства у відношенні співробітника Росгвардії.

    Найсвіжіше

    Популярне