П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрархи ПЦУ звершили чин освячення пам’ятного знаку на місці майбутнього пам’ятнику Івану Франку

    В урядовому кварталі Києва 9 вересня духовенство Православної Церкви України та Української Греко-Католицької Церкви взяло участь в закладанні каменю, де буде споруджена скульптурна композиція генію української нації – Іванові Франкові.

    З благословення митрополита Київського і всієї України Епіфанія, архієпископ Дрогобицький і Самбірський Яків (Макарчук) та намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт (Гуменюк) звершили чин освячення пам’ятного знаку, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    У заході взяли участь директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус, Київський міський голова Віталій Кличко, перший віцепрезидент Асоціації Українських Банків Віталій Романчукевич, правнук Івана Франка Петро Галуща, ректор Київського національного університету імені Т. Шевченка Володимир Бугров, директор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Віталій Захаревич, Дрогобицький міський голова Тарас Кучма, директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак, директорка Центру вивчення творчої спадщини Івана Франка Майя Мозер, заступник Голови Львівського товариства у Києві Геннадій Дерев’янчук, голова Комісії УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин протоієрей Ігор Шабан, секретар Дрогобицької єпархії ПЦУ протоієрей Андрій Безушко, представники громадськості та наукової спільноти.

    Фото: ПЦУ

    Композицію, яку зведе Міжнародний фонд Івана Франка, встановлять на місці демонтованого в рамках декомунізації пам’ятника Мануїльському.

    Фото: ПЦУ

    «Внесок Івана Франка в українську культуру є неоціненним, він автор понад 6 тисяч літературних, публіцистичних та наукових творів. Писав кількома мовами, а переклад робив із 19 мов світу, зокрема, і східних. Спадок Івана Франка є одним із ключових надбань у становленні української нації. Тому важливо, що ми увіковічнимо Каменяра, віддамо шану його пам’яті і його справі», – сказав на церемонії мер Києва Віталій Кличко, передає Радіо свобода.

    У свою чергу, правнук Франка Петро Галущак заявив, що «Франко належить не тільки своїй родині».

    Фото: ПЦУ

    «Франко належить всій Україні, всім українцям. Невдовзі на цьому місці, у столиці, буде скульптурна композиція. Адже саме тут, у Києві, він одружився зі своєю дружиною. І я дуже задоволений, що маю можливість побачити закладення та освячення каменю і відчути, що тут увіковічнять пам’ять Івана Франка», – сказав Петро Галущак.

    Національний геній Іван Франко (27.08.1856 — 28.05.1916) увійшов до світової історії як видатний поет, прозаїк і драматург, перекладач і літературний критик, публіцист, філософ, фольклорист, мовознавець, етнограф та економіст, громадський і політичний діяч.

    Іван Франко був серед діячів, чий внесок у розвиток не лише української, а й світової культури і є неоціненним. Він автор майже шести тисяч літературних, публіцистичних і наукових творів; вільно писав українською, польською, німецькою та російською мовами, робив переклади з 19 мов, зокрема східних.

    Найсвіжіше

    Популярне