Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Збирали “Амман 2.0”? Хто з Помісних Церков приїхав на інтронізацію митрополита СПЦ у Чорногорії

    У неділю, 5 вересня, у стародавньому чорногорському місті Цетіньє відбулася інтронізація новообраного очільника Чорногорсько-Приморської митрополії Сербської православної Церкви Іоаннікія.

    Церемонія відбулася попри заклики частини чорногорців та місцевої влади перенести місце інтронізації з Цетінського монастиря. Через впертість СПЦ у суботу, 4 вересня, навколо Цетіньє спалахнули протести: численні групи чорногорців забарикадували під’їзди до монастиря. Тому патріарху Сербському Порфірію та митрополиту Іоаннікію довелося діставатися до місця проведення інтронізації на військовому гелікоптері в оточенні озброєнних людей.

    Після інтронізації митрополит Іоаннікій повідомив, що разом із патріархом Сербським та архієреями СПЦ, «які несуть у своїй душі повноту вселенського Православ’я», на церемонію інтронізації приїхали «представники святих Церков Божих, які хотіли розділити нашу радість, але їм перешкодили прибути в Цетиньє». Високі гості з Помісних Церков залишилися у Подгориці й молилися на Літургії в Храмі Воскресіння Христового.

    Хто ж саме приїхав на інтронізацію Іоаннікія? Як повідомляє сайт Сербської Патріархії, до Подгориці прибули:

    архієпископ Катарський Макарій (Єрусалимська Патріархія);
    митрополит Тверський і Кашинськйи Амвросій (Російська православна Церква);
    митрополит Ловчанський Гавриїл (Болгарська православна Церква);
    митрополит Гирокастрийський Димитрій (Албанська православна Церква);
    єпископ Варсонофій (Польська православна Церква);
    архієпископ Кошицький Георгій (Православна Церква Чеських земаль і Словаччини);
    митрополит Берлінський Марк (Російська Православна Церква Закордоном);

    Останніми у цьому переліку згадані гості з України: керуючий справами РПЦвУ, митрополит у Борисполі і Броварах Антоній (Паканич) і митрополит РПЦвУ у Тернополі та Кременці Сергій (Генсіцький).

    З цього переліку бачимо, що на церемонію інтронізації прибули архієреї з тих Помісних Церков, що славляться лояльністю РПЦ, або самі єрархи особисто симпатизують Моспатріарху Кірілу (Гундяєву). Як, наприклад, митрополит Ловчанський Гавриїл (Болгарська православна Церква), якого Москва залучала для недопущення визнання Болгарською Церквою ПЦУ.

    А ще цей склад міжнародних гостей у Подгориці до болі нагадує перелік Помісних Церков, що взяли участь у “братерській зустрічі” в Аммані, Йорданія, в лютому 2020 року. Тоді, нагадаємо, ця “Амманська нарада” мала відбудитись у форматі Всеправославного собору, метою якого було вирішення “українського питання” – автокефалії Православної церкви України. Такі бажання провести саме “собор”, а не “братську зустріч”, представники РПЦ озвучували практично відразу після надання Вселенським патріархом Варфоломієм Томосу про автокефалію Української Церкви. Та їм це не вдалось через низку канонічних причин.

    Найсвіжіше

    Популярне