Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Москва залучила проросійське лобі у БПЦ для недопущення визнання ПЦУ

    Після заяв предстоятеля Православної Церкви України Митрополита Епіфанія, що Болгарська церква може визнати ПЦУ, РПЦ почала контактувати із проросійськими митрополитами всередині Болгарської православної Церкви, щоб вони транслювали проросійські меседжі й заблокували визнання ПЦУ.

    Не дивлячись на нещодавній програш на Кіпрському напрямку, Москва вирішила діяти за сценарієм, який вона використовувала у Кіпрській православній церкві, а саме пускати в дію проросійське лобі всередині Болгарської православної церкви.

    Цього разу проросійські релігійні «експерти» із «Правблогу» вдались до послуг проросійського єрарха Гавриїла – митрополита Ловчанського, члена Священного Синоду Болгарської Православної Церкви. На їх прохання він розповів їм те, що і хочуть прочути в РПЦвУ й Кремлі. «Священний Синод БПЦ призначив єпископську комісію для детального вивчення питання, пов’язаного з розколом в Україні, і презентації відповідної доповіді на засіданнях Синоду Болгарської Церкви. Поки такого звіту не було», – сказав Гавриїл.

    Але оскільки проросійські меседжі він не може озвучувати від імені всієї Болгарської церкви, він висловив це від себе особисто: «Я, як єпископ і митрополит БПЦ, категорично заявляю, що в Україні існує тільки одна священна канонічна Церква. І це Українська Православна Церква на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм».

    Слова Гавриїла чудово вписуються в пропаганду РПЦвУ і РПЦ, але суперечать позиції Вселенського Патріархату, який скасував грамоту 1686 року, відновив Київську митрополію Вселенського патріархату і дав своїй Київській митрополії автокефалію. Відповідно, як це окремо підкреслив Вселенський патріарх Варфоломій, жодна православна церква не може священнодіяти на канонічній території ПЦУ.

    Гавриїл не може нічого поганого сказати в сторону Московського патріарха і не буде критикувати їхню позицію стосовно автокефалії ПЦУ, адже є великим другом духовенства московського патріархату в Україні й сам в минулому навчався у РПЦ.

    Через такі тісні зв’язки представники РПЦ та її філії в Україні часто навідуються до Болгарії. Так 19 липня 2020 року, Гавриїл з нагоди свого дня народження (70-річчя) запросив єрархів РПЦвУ на богослужіння в Болгарію. Серед запрошених був архієпископ Лонгин (Жар) (РПЦвУ), представник РПЦ в Болгарії архімандрит Вассіан (Змеєв), який у 2018 році був прийнятий в Імператорство православне Палестинське братство (ІППБ) під керівництвом ексефесбешника Сергея Степашина, єпископ Ґерасим – головний секретар Священного Синоду Болгарського Патріархату та інші.

    Єрарх РПЦвУ Лонгин жар із Болгарським духовенством / Світлина: офіційний сайт БПЦ

    У кінці січня 2019 року, як повідомляло видання «Украина.ру» з посиланням на поважне болгарське видання Faktor.bg проросійський єрарх в Болгарської православної Церкви митрополит Ловчанський Гавриїл запропонував болгарському патріарху Неофіту підтримати позицію РПЦ в українському питанні, а також оголосити Константинопольського патріарха єретиком. Але, за словами автора матеріалу, патріарх Неофіт вирішив підтримати Вселенського Варфоломія та автокефалію ПЦУ і різко виступив проти ініціативи митрополита Гавриїла. Це начебто викликало суперечку в Синоді Болгарської православної церкви.

    Варто нагадати, що і раніше РПЦ вже намагалась вплинути на Болгарську православну Церкву. 6 грудня 2019 року у пресклубі Болгарської телеграфної агенції відбулась пресконференція, скликана «Подвір’ям (представництвом, – ред.) патріарха Московського». Учасниками пресконференції були московський єпископ Никодим (Горенко) та речник РПЦвУ протоієрей Микола Данилевич, відомий своїми різкими заявами в сторону Вселенського патріарха Варфоломія та ПЦУ. Представники РПЦвУ на пресконференції звинувачували Україну в організації «захоплення» церковних приміщень Московського патріархату на українській території.

    Єпископ РПЦвУ Никодим (Горенко) та протоієрей Миколай Данилевич в Болгарії на пресконференції скликаній «Подвір’ям (представництвом, – ред.) патріарха Московського».

    Зазначимо, що не тільки в Болгарії Москва знайшла своїх прихильників попросила їх транслювати вигідну для РПЦ пропаганду, але і в Румунській православній церкві на місію виконував отець Михайло Тіца, радник Предстоятеля Румунської Православної Церкви. Щоправда, «калібр» агентів впливу РПЦ в Румунській церкві менший – тут уже не єпископ, а священник говорить про неканонічну «ПЦУ».

    БОЛГАРСЬКІ ЧЕКІСТИ У РЯСАХ

    Щоби зрозуміти природу «московського лобі» у БПЦ, слід повернутися до Закону про доступ до документів колишньої Державної безпеки (болгарський аналог совєцького КҐБ), за яким розсекречуються таємні документи спецслужб комуністичної Болгарії. Так, 2012 року відбулася чергова хвиля розсекречення, в результаті чого виявлено компрометуючі факти про співпрацю вищого кліру Болгарської ПЦ із спецслужбами. Із 14 діючих правлячих архієреїв БПЦ – 11 були таємними агентами Державної безпеки. Крім того, більшість з них співпрацювали з так званим Шостим управлянням – це боротьба з «ідеологічними диверсіями» і «антисовєцькими проявами».

    Духовенство Болгарської церкви

    Тоді ж, 2012 року, після смерті патріарха Максима, треба було обрати нового очільника Церкви. Серед трьох запропонованих кандидатів лише вищезгаданий Гавріїл, митрополит Ловчанський, не мав підтверджених стосунків із таємними службами комуністичної Болгарії, але він багато років навчався у Росії, був настоятелем подвір’я (представництва) Болгарської церкви у Москві, а після повернення до Болгарії очікувано влився у «московське лобі» і вже там відстоює інтереси РПЦ в Святому Синоді.

    Але на щастя для українців і ПЦУ, «кремлівське лобі» – це, як і у випадку з Кіпрською церквою – меншість. Наші джерела свідчать про 5 архієреїв з 15-ти членів Синоду Болгарської церкви. Тому спроба Ловчанського митрополита скликати додатковий собор, щоби розглянути рішення патріарха Константинопольського Варфоломія про надання автокефалії ПЦУ, провалилася, а його теперішні негативні коментарі в сторону ПЦУ, це просто вислужування перед російськими товаришами «по службі».

    Світлина: офіційний сайт БПЦ
    Єпископ РПЦвУ Лонгин і митрополит Ловчанський Гавриїл

    Російський вплив на Болгарську церкву задовго до надання Томосу

    Ще задовго до надання Томосу ПЦУ у 2016 році РПЦ діяла, ще нахабніше і підсувала Болгарському духовенству готові листи, які потім мали бути озвучені від імені Болгарської церкви. У січні 2016 на Болгарському телебаченні виходить черговий випуск «Віри та суспільства», де серед основних тем – лист Святого Синоду Болгарської ПЦ до українського президента Петра Порошенка. У цьому документі БПЦ несподівано висловлювала занепокоєння щодо релігійної ситуації в Україні та закликає захистити права РПЦвУ – убезпечити її від захоплення храмів та інших форм насильства. Тоді ж співрозмовники ведучого програми припустили, що лист складений на прохання Москви, бо напередодні у Софії бачили російського митрополита Іларіона (Алфєєва) – Глави «МЗС» РПЦ. Складається враження, що російський митрополит просто вручив Синоду готовий текст листа – російською мовою. Експерти Олександр Саган та Тоні Ніколов довели, що лист російською мовою відрізнявся від англійської і болгарської версії, які оприлюднив Синод (на сайті РПЦвУ є всі три варіанти злощасного листа). Російський – підкреслено зневажливий щодо українського президента і більш детальний у вимогах до України. І, за думкою експертів, фактично обслуговує російські політичні інтереси.

    Щоб розвіяти підозри, що російська версія листа створена поза межами Болгарії, Блаґоєв запросив представника Синоду. Але запрошення проігнорували. Натомість після ефіру Синод оприлюднює спростування і незабаром забороняє архієреям і клірикам брати участь у передачі «Віра та суспільство». Після цього рішення, не пройшло і пів року як РПЦ вирішила дати «пряника» предстоятелю Болгарської Церкви. Патріарху Неофіту вручили у Москві премію Міжнародного фонду «За Єдність православних народів». Разом із ним премії отримали з президент Сербії Томислав Николич і голова Держдуми Російської Федерації Сєргєй Наришкін. Розмір грошової премії 30 тисяч доларів. Візит патріарха Неофіта до Москви було також використано для приєднання БПЦ до бойкоту Критського Всеправославного собору, який скликав Патріарх Варфоломій.

    Знак лауреата і премію, грошова частина якої становить $ 30 тис., з рук патріарха Кіріла і президента фонду Валерія Алексєєва отримали президент Сербії Томіслав Ніколіч (праворуч), патріарх Болгарський Неофіт (другий зліва) і голова Держдуми Сергій Наришкін (зліва).

    Примус до Амману

    Митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) переконував Болгарських митрополитів приїхати на зібрання в Аммані. Відповідна розмова відбулась на території Сербії. У Сербській столиці — Белграді митрополит Болгарської Православної Церкви Даниїл зустрівся із митрополитом РПЦ. Ще п’ять митрополитів Болгарської Православної Церкви (митрополити Ловчанський Гавриїл, Відінський Данило, Варненський Іоанн, Неврокопський Серафим, Врачанський Григорій), за бажанням Москви, намагалися тиснути на патріарха Неофіта, щоб той поїхав до Амману.

    Попри всі намагання і тиск РПЦ Священний Синод Болгарської православної церкви ухвалив рішення не направляти жодного свого представника на збори в йорданській столиці Аммані.

    Митрополит Іларіон і болгарські єрархи / Фото «Doxologiainfonews.com».

    Що буде далі?

    Мету цих коментарів проросійських митрополитів всередині Болгарської церкви ми визначили. Але що буде далі? Після надання Томосу про автокефалію ПЦУ кілька церков визнали ПЦУ і після завершення пандемії має бути нова хвиля переходів парафій із РПЦвУ до ПЦУ і нові визнання. Це все не може не турбувати московське духовенство і Кремль, для яких коронавірус дав час на відпочинок і перегрупування сил. Вони збирають всіх своїх союзників у всіх церквах і навіть шукають точки дотику із почесним патріархом Філаретом, який очікує на автокефалію від Москви.

    Усі православні церкви зазнали небаченого тиску з боку Російської Федерації з метою не визнавати Томос Вселенського патріархату про автокефалію Української церкви. Коментарі проросійського єрарха, це лише маленька частина з великої гри Кремля.

    Сподіваємось, що в Болгарській церкві підуть Кіпрським шляхом. Можливо вони проведуть Собор на якому більшість митрополитів-членів синоду БПЦ висловиться за визнання автокефалії ПЦУ. В такому випадку переможе соборність і думка більшості буде врахована і прийнята, як офіційна позиція церкви. Надіємось, що російські хабарі й «премії» за єдність не засліплять духовні очі патріарха Неофіта.

    Що стосується канонічної ПЦУ, вона всіляко виявляє свою відкритість та прагнення до міжцерковного діалогу. Митрополит Київський і всієї України Епіфаній згадує ім’я болгарського патріарха Неофіта у своїх молитвах під час літургії, а єпископ Запорізький ПЦУ Фотій благословив проведення церковних служб болгарською мовою в декількох парафіях де більшість парафіян болгаромовні.

    Найсвіжіше

    Популярне