Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Переселенці з ОРДЛО ходять в Львівські храми ПЦУ – митрополит Димитрій

    Митрополит Львівський і Сокальський Православної Церкви України Димитрій (Рудюк) розповів, що переселенці із ОРДЛО заходять саме в храми ПЦУ на Львівщині. До Московського патріархату ходять тільки ті, хто хоче дуже підкреслити свою приналежність до РПЦ.

    «Ми неодноразово заявляли, що наша церква відкрита для всіх. Наприклад, маса людей зараз переїхала з Донбасу до Львова. Як ви думаєте, в які храми вони ходять? Вони приходять сюди, до храмів ПЦУ. Тому що юрисдикція Московського патріархату у Львові не така велика», – сказав митрополит ПЦУ в інтерв’ю Новій Газеті.

    Він додав, що в кафедральний собор РПЦ ходять тільки ті, хто вже дуже підкреслено хоче висловити свою приналежність до Російської церкви. «Решта сімей, які приїхали зі сходу України, приходять і звертаються до нас російською мовою, беруть участь в богослужіннях і все розуміють», – розповів митрополит Димитрій.

    «Мовний чинник повинен враховуватися, але він не настільки гострий, як вважається в Росії. Там, де у нас переважає російськомовне населення, мова богослужінь може залишатися такою, яка була раніше. У Львові, взагалі в Галичині, — своя традиція. Оскільки рівень релігійності тут завжди був високим, то збереглась мова так званого “київсько-галицького ізводу” – церковнослов’янська з українською вимовою. І тут дотепер така практика широко поширена», – підкреслив митрополит ПЦУ.

    «Цікаво, що навіть в радянські часи Московська патріархія в Україні видавала спеціальні молитовники, де молитви були надруковані цивільним шрифтом церковнослов’янською мовою, але з українськими правилами вимови. Напевно, було б добре, якби на парафіях проводилися опитування серед прихожан, в тому числі про вибір мови».

    «Взагалі в Україні дуже штучно роздувається мовне питання. Вважається, що українізація – це дискримінація тих, хто її не хоче. Але я не бачу цього! Більшу частину життя, навпаки, я відчував себе як ущемлений україномовний», – зауважив єрарх ПЦУ.

    Раніше митрополит Димитрій не бачив сенсу в існуванні РПЦ, якщо вона мовчить про війну РФ з Україною. Також на думку митрополита Львівського Димитрія, позиція Філарета близька до позиції РПЦ, а Росія програє війну Україні і це буде її кінець як держави з її імперськими мріями.

    Найсвіжіше

    Популярне