П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Якщо РПЦ мовчить про війну РФ з Україною, то для чого вона взагалі існує? – митрополит ПЦУ

    Навіщо існує РПЦ, якщо вона мовчить з приводу російсько-української війни, яка триває вже восьмий рік. Єдиним голосом, який про це каже в РПЦ є заборонений в служінні протодиякон Андрєй Кураєв.

    Про це в інтерв’ю «Галінфо» розповів митрополит Львівський ПЦУ Димитрій Рудюк.

    На запитання чому РПЦ не закликає припинити військову агресію і не реагує на збільшення військ РФ біля кордонів України, тим паче, що усе це відбувається у часі Великого посту митрополит ПЦУ відповів: «Так протодиякон Андрій Кураєв і запитує, а де голос церкви в цьому питанні? Буде етнічна чистка українців за їх патріотизм? Будуть вбивати православних? А для чого тоді така церква взагалі існує?».

    Він припустив, що на РПЦ мають вплив ті спецслужби, з якими вона співпрацювала в минулому і співпрацює зараз.

    Він також додав, що багато мілітаристських речей, які сьогодні заполонили Росію, повністю сформувала російська церква і, «зокрема, Патріарх Кіріл – “скрєпи”, “рускій мір”, “Росія-Україна-Білорусь – это есть святая Русь”. Це все неслося всією Україною у 2000-х роках. Це все перетворилося в такі “отруїзми” – ідеологічну отруту».

    «Але їхній “рускій мір” зіштовхнувся в Україні з патріотизмом, який уособлює в собі незалежна Українська Автокефальна Церква. Прикро, але цей “рускій мір” досі сидить в багатьох головах українців від Донбасу і навіть аж до Львова. Ми, до речі, постійно говорили про це: як себе поведе УПЦ МП в разі війни України з Росією. І не треба було багато міркувати для того, щоб зрозуміти, що вона займе антиукраїнську позицію. Це добре сидіти і говорити: “Ми без політики”, – одночасно озираючись на те, що і як скаже Москва», – сказав митрополит Димитрій.

    «Я чогось завжди думав, що російська церква під проводом Патріарха Кіріла, який має і розум і, в якійсь мірі мудрість, займе зважену позицію, але, на жаль, він схилився перед тими утопічними ідеологіями і сам продукує їх постійно. Це викликає багато запитань. Зокрема, чи там взагалі є православ’я? І що це взагалі таке, коли політичні ідеології вимивають поняття справжнього православ’я?», – підсумував єрарх ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне