Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ будує храм, при якому функціонуватиме центр боротьби з конкурентами Моспатріархату

    Свобода віросповідання у Росії лишається лише красивою декларацією на папері. Вже давно стало зрозуміло, що путінський режим сприяє утвердженню монополії Російської православної церкви, а решта релігій і конфесій, особливо так звані нетрадиційні, зазнають колосального переслідування.

    Окрім боротьби з сектами – деструктивними культами, які дійсно шкодять здоровому суспільству і протидія яким є функцією правоохоронних органів кожної держави, представники РПЦ вирішили боротись з окультизмом та нетрадиційними релігіями. Причина цьому може полягати в тому, що Моспатріархат, вочевидь, не здатен примиритись з конкуренцією, навіть мінімальною.

    Російські ЗМІ інформують, що в московському палацово-парковому ансамблі Царицино будується храм на честь пророка Божого Даніїла, при якому буде засновано і функціонуватиме центр боротьби з окультизмом та сектами.

    Депутат Державної Думи РФ Владімір Рєсін зазначив, що сам храм буде розрахований на 500 парафіян і зараз проводиться збір коштів на наступний етап будівельних робіт. Загальна вартість проєкту складає 200 мільйонів російських рублів і парафія вже підготувала звернення до предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кіріла (Гундяєва) про виділення субсидії на завершення будівництва.

    Рєсін нагадав, що храм, як і згаданий центр, були задумані священником Даніілом Сисоєвим.

    “Його мрією було побудувати кам’яний храм, щоб він став не лише окрасою району, а й храмом, у якому ведеться місіонерська робота по боротьбі з впливом на уми людей різноманітних сект і деструктивних окультних організацій”, – наводить “Інтерфакс” уривок коментаря Владіміра Рєсіна.

    Однак тут варто згадати, що покійний священник РПЦ Данііл Сисоєв займався місіонерською діяльністю, а саме, проповіддю православ’я мусульманам. За свої висловлювання про іслам він піддавався критиці з їх боку. Був убитий невстановленою особою безпосередньо в храмі.

    Окремі представники РПЦ вважають кончину священнослужителя мучеництвом та очікують його канонізації в майбутньому. Однак, з огляду на його діяльність, варто поставити питання: а чи не вважав він іслам окультним, деструктивним культом? І чи не збирається РПЦ, під прикриттям новоствореного центру продовжити боротьбу з ісламом та іншими, нетрадиційними, на думку РПЦ, релігіями?

    А той факт, що російська влада, за мовчазної підтримки РПЦ, піддає утискам інші конфесії, не викликає сумніву. Нагадаємо окремі свідчення такій тезі.

    У місті Смоленськ влада вперто ігнорує чинне законодавство, відповідаючи категоричною відмовою на численні запити місцевої парафії Римо-католицької церкви щодо отримання у користування будівлі храму Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, відомого як “Смоленський костел”.

    На початку 2021 року влада російського міста Ростов-на-Дону ухвалила рішення передати будівлю побудованої у ХХ столітті та перебудованої у радянські роки соборної мечеті у користування джазовій школі. Мусульманська громада міста протягом багатьох років безуспішно боролась за будівлю мечеті, але 3 січня стало відомо про рішення муніципальної влади на користь школи імені Кіма Назарєтова.

    Також в січні цього року ЗМІ повідомляли, що прокуратура Республіки Татарстан (суб’єкт Російської Федерації) добивається заборони 47 найменувань книг та книжкових серій. В основному, мова йде про праці ісламського богослова і мислителя Саїда Нурсі турецькою, російською, татарською мовами.

    17 серпня у селі Строгонівка (історична назва – Мамак) Сімферопольського району тимчасово окупованого Криму у будинку кримськотатарського імама Раїфа Февзієва співробітники Федеральної служби безпеки провели обшук. За результатами слідчих дій представника духовенства було арештовано.

    І це далеко не повний перелік злочинних дій путінського режиму у відношенні всіх, хто не відноситься до РПЦ. І як можна припустити з наявних ініціатив, що лунають з вуст роспатріотів, тиск і переслідування інших релігій та конфесій в РФ буде лише посилюватись.

    Найсвіжіше

    Популярне