П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Не всі релігії рівні перед російським законом: Влада Смоленська відмовила у передачі будівлі костелу католицькій громаді

    У Російській Федерації вкотре постало питання рівності релігій та конфесій перед законодавством. Чуда не сталось і “рівністю перед законом” може похвалитись лише Російська православна церква. Решта конфесій, у кращому випадку, владою просто ігноруються.

    Так сталось і у місті Смоленськ, де влада вперто відповідає відмовою на запит місцевої парафії Римо-католицької церкви щодо отримання у користування будівлі храму Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, відомого як “Смоленський костел”.

    “Credo press” з посиланням на місцеві ЗМІ інформує, що 27 травня цього року депутати Смоленської обласної думи визнали, що вказана пам’ятка архітектури федерального значення перебуває у критичному стані. Водночас, чиновники визнали, що всі заявки обласного департаменту культури на виділення коштів на розробку проєктної документації на ремонт костелу не знаходять підтримки у профільному міністерстві.

    В той же час, Смоленський костел готова відреставрувати парафія Римо-католицької церкви у Смоленський області. Однак, в обласній адміністрації категорично заявили, що питання передачі костелу вірянам “у найближчому майбутньому не стоїть”.

    Причину такої позиції чиновники не пояснюють. Як можна припустити, безуспішність спроб Римо-католицької парафії допомогти врятувати пам’ятку архітектури пояснюється тим, що католики в Росії не володіють такою ж повнотою прав, як РПЦ. Саме остання релігійна організація може практично безперешкодно отримати з державної і комунальної власності будь-які об’єкти, які мали навіть мінімальне відношення до церкви у далекому минулому.

    Як приклад нагадаємо, у тому ж Смоленську РПЦ заволоділа будівлею дитсадка лише через те, що у його назві було слово “православний”; у Калінінградській області РПЦ має всі шанси отримати у власність замок Георгенбург для облаштування у ньому резиденції єпископа місцевої єпархії, при цьому, пам’ятка ніколи не мала прямого відношення до діяльності релігійних організацій.

    У Санкт-Петербурзі, після оформлення власності на ряд будівель Олександро-Невської лаври, представники РПЦ заявили, що церква має стати розпорядником всього Монастирського острову, на якому розташована лавра. А у Костромі та ж РПЦ вимагає від місцевої влади передати їй будівлю перинатального центру на підставі того, що до 1917 року тут було розташоване духовне училище.

    Тож поки у Росії “рівність перед законом” лишається виключним привілеєм Російської православної церкви, доля Смоленського костелу лишається під великим питанням.

    Найсвіжіше

    Популярне