П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Росії планують за бюджетний кошт відновити замок Георгенбург та віддати його під резиденцію єпископа РПЦ

    У Калінінградській області Російської Федерації влада прийняла рішення про реставрацію замку Георгенбург і розмістити там резиденцію єпископа Черняховського і Славського.
    Про це пише «Калининград.ру».
    Історична пам’ятка розташована у населеному пункті Майовка, який до 1945 року мав назву Георгенбург, і, як і вся Калінінградська область РФ, є історичними німецькими землями.
    Замовником робіт виступає підвідомче міністерству культури РФ «Північно-західна дирекція з будівництва, реконструкції та реставрації», а проектну документацію готувало засноване церквою Товариство з обмеженою відповідальністю «Мироздание».
    Як слідує із сказаного, реставрація буде виконуватись за бюджетні кошти, а організації, засновані церквою, на цьому зможуть заробити. Сама будівля потім буде у користуванні РПЦ. Тобто, гроші росіян і об’єкт культурної спадщини просто перейдуть у власність релігійної організації. Подвійна вигода церкви просто очевидна.
    У повідомленні коротко розкривається історія замку.
    Побудований він у 1350 році і довгий час служив потужним укріпленням з валами, баштами та ровом. В ХІХ столітті він перейшов у володіння купця Йогана Вільгельма Сімпсона, який організував там кінний завод. Після 1945 року замок використовували як шпиталь для військовополонених. В 1970-х роках там була інфекційна лікарня.
    Як бачимо, жодних історичних передумов для того, щоб об’єкт був у власності чи користуванні церквою немає.
    У статті ані слова не сказано як і коли приймалось рішення про передачу історичної пам’ятки Російській православній церкві. Однак точно вказано, що власником комплексу є Черняховська єпархія РПЦ.
    Чи свідчить ситуація про наростання «феодальних уподобань» священнослужителів РПЦ точно не відомо. Але видання не лишає сумнівів у тому, що німецький замок буде відреставрований і обладнаний під резиденцію місцевого єпископа, а РПЦ ще й перекладе з бюджету РФ до власної каси певну суму коштів за його ремонт.

    Найсвіжіше

    Популярне