Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Мешканці російської Костроми відстояли будівлю перинатального центру, на яку зазіхала єпархія РПЦ

    У Російській Федерації тривають “війни за нерухомість”, в яких Російська православна церква із неабияким завзяттям намагається отримати у власність якомога більше будівель та територій. Втім, не кожна спроба духовенства увінчується успіхом. Подеколи, у тому числі завдяки потужному суспільному та інформаційному резонансу, громадянам вдається приборкати титанічні апетити Моспатріархату.

    Зокрема, скандалом обернулась ситуація навколо перинатального центру у місті Кострома. Костромська єпархія РПЦ у 2015 році звернулась до міської адміністрації з проханням передати їй вказану будівлю на підставі того, що до 1917 року тут було розташоване духовне училище.

    Ситуацію описує Credo press.

    Заява РПЦ викликала неабиякий резонанс серед мешканців міста, на бік яких став ряд місцевих ЗМІ. Тож прохання лишалось без розгляду протягом кількох років.

    З плином часу скандал не вщухав, і у березні 2021 році стало відомо, що Костромська єпархія РПЦ звернулась до адміністрації з новим проханням, а саме – відкликати її заяву від 2015 року про передачу у її володіння будівлі перинатального центру.

    Втім, підстав для радості місцевих мешканців виявилось не так вже й багато. У своєму зверненні представники духовенства дали чітко зрозуміти, що “це ще не кінець, і боротьба за ласі об’єкти нерухомості буде поновлена у майбутньому”.

    “Додатково інформуємо, що, за наявності необхідності, єпархія лишає за собою право у подальшому звернутись з заявою про передачу релігійній організації майна релігійного призначення, що перебувають у державній чи муніципальній власності”, – йдеться у повідомленні підписаному митрополитом РПЦ Ферапонтом (Кашиним).

    Нагадаємо, Російська православна церква шаленими темпами нарощує власні потужності у сфері нерухомості. Зокрема, у Смоленську РПЦ заволоділа будівлею дитсадка в результаті винахідливої схеми, у Калінінградській області РПЦ має всі шанси отримати у власність замок Георгенбург для облаштування у ньому резиденції єпископа місцевої єпархії, а у Санкт-Петербурзі, після оформлення власності на ряд будівель Олександро-Невської лаври, представники РПЦ заявили, що церква має стати розпорядником всього Монастирського острову, на якому розташована лавра.

    Найсвіжіше

    Популярне