П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Смоленська єпархія РПЦ заволоділа будівлею дитсадка в результаті винахідливої схеми

    Непересічна подія вразила мешканців Смоленської області Російської Федерації 25 грудня 2020 року. На виконання рішення арбітражного суду, Смоленська міська рада ухвалила передачі будівлі дитячого садка, що по вулиці Лавочкіна, у власність Смоленській єпархії Російської православної церкви.

    Про це пише видання “7×7”.

    Для роз’яснення всієї схеми “привласнення” об’єкту нерухомості Російською православною церквою наведемо коротку передісторію.

    До 2007 року у двох корпусах по вул. Лавочкіна, 40, у місті Смоленськ знаходився відомчий дошкільний навчальний заклад Смоленського м’ясокомбінату. Кадастрова вартість об’єкту, площа якого складає 1615 метрів квадратних, становить 22,6 мільйони російських рублів (приблизно 8,6 млн. гривень).

    У 2007 році будівлю надали у безоплатне користування Смоленській єпархії РПЦ, яка перепрофілювала його в “православний дитячий садок”. “Закріпив” процедуру перепрофілювання тоді ще митрополит Смоленський Кіріл (Гундяєв), який зараз є Предстоятелем РПЦ і патріархом Московським.

    У травні 2019 року, очільник Смоленської єпархії митрополит Ісидор (Тупікін) звернувся до міського голови Смоленська Андрєя Борисова з проханням передати будівлю дитсадка з муніципальної власності у власність єпархії. Аргументи представника РПЦ полягали в тому, що після перепрофілювання дитсадок став об’єктом релігійного значення, оскільки діти у ньому отримують початкову релігійну освіту.

    Логічно, що градоначальник Cмоленська не поспішав “розбазарювати” муніципальну власність, бо зводили дитсадок не для релігійного використання, і навіть після перепрофілювання основне призначення дитсадка не змінилось. А тому відповідь міського голови була негативною.

    Смоленська єпархія прийняла рішення відстоювати “власні рейдерські інтереси” в арбітражному суді.

    Під час судового розгляду справи, представники Смоленської єпархії переконали суд аргументами, що перепрофілювання дитсадка відбулось після погодження процедури з владою міста, відтак, об’єкт набув релігійного значення. Зрештою, суд став на бік РПЦ і зобов’язав міську владу передати будівлю дитсадка у власність єпархії.

    Адміністрація Смоленська подала апеляційну скаргу, але згодом відкликала її. Пояснили відкликання бажанням зекономити на судових витратах.

    Проте, схема, в результаті якої дитсадок опинився у власності РПЦ викликала обурення місцевих депутатів Смоленська. Чиновники зазначають, що ніхто не заважав Смоленській єпархії користуватись будівлею і надалі, тож забирати її у міста не було ніякої потреби.

    Мешканці міста також вважають, що навчальний заклад повинен був лишитись у муніципальній власності. А влада своєю відмовою боротись за об’єкт нерухомості продемонструвала свою безвідповідальність та недалекоглядність.

    Найсвіжіше

    Популярне