П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ вкотре не вірять, що люди в Україні покидають Моспатріархат

    22 серпня світова спільнота відзначає Міжнародний день поминання людей, що стали жертвами насильства з причини їх релігії або переконань, який було засновано 28 травня 2019 року Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй.

    Пам’ятною датою вже скористались російські пропагандисти, щоб вкотре висловити сфальсифіковані обвинувачення у “гоніннях” на філію Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП).

    Зокрема заступник глави синодального відділу Московського патріархату зі зносин церкви з суспільством та ЗМІ Вахтанг Кіпшидзе заявив, що канонічна українська церква, на його стійке переконання, стала об’єктом переслідування в Україні.

    “Найбільш кричуща ситуація зараз складається в Україні. Канонічна православна церква стала об’єктом фактичних переслідувань лише за те, що її противники керуються деякими квазірелігійними переконаннями”, – цитує “Взгляд” слова Вахтанга Кіпшидзе.

    На думку представника РПЦ, саме квазірелігійні переконання спричинили спалах ненависті щодо РПЦвУ (УПЦ МП). Кіпшидзе висловив пропагандистську тезу, що у 2018 році Константинополь надав Томос новоствореній Православній церкві України не враховуючи точку зору РПЦ та РПЦвУ, а це, у подальшому, спричинило хвилю переходу парафій РПЦвУ до ПЦУ, яку Кіпшидзе назвав “захопленням храмів”.

    «Захопленням» в РПЦвУ традиційно називають приєднання парафій до ПЦУ, шляхом голосування більшості парафіян на зборах (Наприклад на Сумщині на зборах за ПЦУ виступило 107 людей, проти трьох, які були за МП). Крім цього, навіть програні судові позови, не змушують РПЦвУ заспокоїтись і діяти згідно з українським законодавством. Там ніяк не можуть змиритись із тим, що українські громадяни хочуть і можуть існувати без духовної протекції і підпорядкування Кремлю.

    Нагадаємо, 20 серпня розпочався офіційний візит Вселенського патріарха Варфоломія І до України. До складу делегації приєднались афонські монахи, серед яких Лука – автор художнього оформлення Томосу. 21 серпня в Михайлівському соборі Києва відбулась подячна молитва, перед якою Вселенський патріарх і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній вшанували полеглих захисників України і жертв Голодомору.

    Після низки зустрічей з представниками української влади, Вселенський патріарх Варфоломій І звершив вечірнє богослужіння в Андріївській церкві столиці – ставропігії Вселенського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне