Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Церковна самоізоляція: Онуфрія привітали лише прихильники Москви

    17 серпня митрополит РПЦвУ Онуфрій святкував сьому річницю свого обрання на посаду очільника Московського патріархату в Україні. Судячи з того, хто вітав Онуфрія із цією датою, можна говорити про самоізоляцію РПЦ на Всеправославному рівні. Зокрема, Онуфрія привітали лише ті єрархи, які прихильно ставляться до Росії, через фінансову залежність від Кремля або історичну тяглість.

    Серед тих, хто привітав Онуфрія є очільник Російської Церкви Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) та предстоятель Сербської Православної Церкви Порфирій, де за російські гроші будується величезний Собор. Також Онуфрія привітав предстоятель Чеських Земель і Словаччини Ростислав та представник Єрусалимської Церкви, до якої в гості часто навідуються посланці від ФСБ РФ. Саме Єрусалимський патріарх виступав із неканонічною Амманською ініціативою.

    Всі інші єрархи є прихильниками Московського патріархату чи вихідцями із нього. Зокрема Польська Православна Церква деякий час самовільно перебувала під впливом РПЦ, хоча у 20-х роках отримала Томос про автокефалію. Саме серед Польської Церкви є єпископ який зізнався що працював на спецслужби Росії.

    Вітання Онуфрію надіслав голова Православної Церкви Амерки (автокефалію якій у 1970 році самовільно надав Московський патріархат, і яку не визнають більшість церков) митрополит всієї Америки і Канади Тихон (Моллард).

    Також Онуфрія привітав очільник Російської Закордонної Церкви Московського Патріархату митрополит Іларіон (Капрал) та митрополит Молдовського екзархату Московського патріархату Володимир (Кантарян).

    Таким чином Онуфрія привітали представники лише 5 із 15 Православних Автокефальних Церков, внесених у Диптих.

    Найсвіжіше

    Популярне