П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ запросила на свою ходу проросійське крило духовенства із Сербії та Сирії

    Російська Православна Церква в Україні залучає до своєї ходи на Хрещення Русі-України проросійськи налаштоване духовенство із Сербії та Сирії, яке перебуває у тісному контакті із Росією. Це ті самі персонажі, які брали участь у торішньому неканонічному зібранні в Аммані проти дій Вселенського патріархату щодо надання томосу ПЦУ.

    Як повідомляє рупор Моспатріархату «Правблог», на ході РПЦвУ будуть присутні «офіційні делегації Антіохійського і Сербського патріархатів, а також Православної Церкви Чеських земель і Словаччини».

    Зазначається також, що будуть групи паломників з Чорногорії та Грузії.

    Духовний Фронт України розібрався, чому саме ці Церкви вирішили підтримати Московський патріархат в Україні.

    Як видно з анонсу від РПЦвУ, у них буде не надто чисельна підтримка в Україні. Представники лише двох Церков прибудуть до Києва на ходу РПЦвУ, адже церква Чеських земель і Словаччини на міжнародній православній арені не має великої ваги і тому акцентувати на ній увагу не доводиться.

    Сербська Православна Церква допомагатиме РПЦ в Україні, бо остання допомагала їм втримати Чорногорію в фарватері Сербського патріархату. Очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський) особисто їздив до Чорногорії на антидержавні демонстрації за участі духовенства Сербської Церкви. Сербський патріарх Іриней (нині покійний) також був присутні на Амманській неканонічній зустрічі. РФ також фінансує будівництво найбільшого собору в Сербській Церкві.

    При таких політичних розкладах, не дивно, що на ходу РПЦ в Україні будуть присутні єпископи від Сербської Церкви і паломники сербської Церкви, які приїдуть із Чорногорії.

    Очільник РПЦвУ Онуфрій (Березовський) на антидержавній «хресній ході» в Чорногорії. Збоку (нині покійний) митрополит Чорногорський і Приморський Сербського патріархату Амфілохій (Радович)

    Духовенство Антіохійської Церкви, хоч і не було на Аммані, але постійно контактує із російськими політиками чи діячами «російської весни». Зокрема Антіохійський патріарх Іоан Х приймав в себе служителів РПЦвУ в середині червня 2021 року.

    До цього можна додати і те, що не так давно Антіохійський патріарх зустрічався із лідером руху «Антимайдан» Дмітрієм Сабліним. Він також приймав у себе в гостях «президента» окупованої Росією Абхазії. Після цього вчинку Грузинська патріархія вимагала пояснень від Антіохійського патріарха. Антіохійський патріархат зустрічався із президентом РФ Владіміром Путіним та президентом Сирії Башаром Асадом на початку 2020 року.

    Таким чином Антіохійська Церква буде підтримувати РПЦ в Україні, бо перебуває під контролем Росії та президента Сирії, який також є союзником РФ.

    Путін і Антіохійський патріарх
    Дарунки Антіохійському патріарху від ймовірного наступника Онуфрія – Антонія (Паканича) / Фото: Антіохійська патріархія

    На початку червня цього року служителі РПЦвУ їздили також і до Грузинського патріарха. Візит відбувся у супроводі проросійського політика Вадима Новинського, одразу після візиту прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля до Грузії і його зустрічі із Грузинським Патріархом Іллею ІІ. В Московському патріархаті тоді відчули, що їм потрібно запевнити предстоятеля Грузинської Церкви про «реальний стан справ православ’я в Україні». 

    Що цікаво, від Грузинської Церкви поїдуть не офіційні представники духовенства, а лише паломники, віряни, а грузинськими паломниками можуть назватись хто завгодно, навіть росіяни які проживають в Грузії.

    Щодо Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, то як вже ми писали, на ній детально зупинятись не варто, адже її вага в міжправославному світі дуже мала. Лише зазначимо, що ця нечисельна Церква, яка налічує менш як 200 парафій, отримала автокефалію від Вселенського патріархату. Її предстоятель митрополит Ростислав був на неканонічному Амманському зібранні в 2020 році, щоб оскаржувати аналогічне надання автокефалії Православній Церкві України.

    З усім тим 20 листопада 2019 року єпископ Шумперський Православної Церкви Чеських земель і Словаччини Ісая співслужив предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію, а пізніше Синод цієї Церкви на своєму засіданні 17 грудня 2019 р. не став застосовувати щодо єп. Ісаї жодних санкцій.

    Таким чином, можна констатувати, що РПЦ не може переманити на свою сторону нікого з тих, що вже давно перебувають під контролем Російських грошей, чи армії, а це Сирія та Сербія. В інших випадках РПЦ хвалиться паломниками із «Грузинської Церкви».

    Найсвіжіше

    Популярне