П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Грузинська Патріархія чекає пояснень від Антіохійської церкви за прийом абхазького «президента»

    Глава відділу зі зв’язків з громадськістю Грузинської Патріархії протоєрей Андрій Джагмаідзе анонсував офіційну реакцію патріархії на офіційний прийом патріархом Антіохійським Іоаном Х делегації Абхазії на чолі з її так званим «президентом» Асланом Бжанія, який відбувся у Дамаску 18 травня.

    З точки зору Грузії і абсолютної більшості країн світу, Абхазія є невід’ємною частиною Грузії, що контролюється сепаратистами за підтримки Росії. За словами о. Андрія, якого 19 травня цитує «Sova.News», Грузинська Патріархія чекає офіційних пояснень від Антіохійської Патріархії, але в будь-якому випадку називає те, що трапилося «неприємною подією».

    «Звичайно, це негативна подія, це дивний факт, і ми обов’язково на нього відреагуємо, але перед цим нам потрібно деяке спілкування, уточнення деталей, тому нам потрібно дочекатися нашого відділу зовнішніх зв’язків. Комунікації (з Антіохійським патріархом, – ред.) ще не було», – сказав він.

    Різкіше висловився протоєрей Ілія Чігладзе, клірик парафій Грузинського Патріархату в Великобританії та Ірландії. За його словами, Антіохійська Церква діє узгоджено з РПЦ МП, оскільки отримує від неї «велику фінансову підтримку».

    «Антіохійська патріархія дуже близька і діє в унісон з Московською патріархією. Московський Патріархат надає велику фінансову підтримку Антіохійському, фактично дає хабар», – заявив о. Ілля. Про свою участь у передачі хабарів Антіохійському патріархату недавно розповідав колишній єпископ РПЦ МП Флавіан (Митрофанов), який втік до Великобританії.

    Офіційний візит керівництва самопроголошеної і не визнаної більшістю країн Абхазії в Сирію був підготовлений ​​за підтримки Росії. Примітно, що на дипломатичному рівні Сирія не визнає незалежність Абхазії.

    Грузинська православна церква досі не визначила свою позицію щодо автокефалії ПЦУ. Деякі єрархи ГПЦ закликають не робити поспішних і необдуманих кроків, оскільки це нібито може привести до визнання Москвою Абхазької церкви.

    Йдеться про так зв. Піцундський Католікосат, який очолює єрей Вісаріон Апліа. У 2011 році він декларував вихід з лона Грузинської церкви, проголосивши Патріарха Московського Кіріла «абхазьким архієреєм».

    Але в регіоні є і прихильники автокефалії Абхазької церкви, які опинилися в немилості у Москви. Зокрема, єромонах Дорофей Дбар, який був у Майкопській єпархії, був заборонений у священнослужінні. В результаті разом з іншими кліриками він створив ще одну самопроголошену церкву – Анакопійську єпархію або так зв. «Священну митрополію Абхазії».

    При цьому патріарх Константинопольський Варфоломій заявляє, що і Абхазія, і Південна Осетія є канонічними територіями Грузинської церкви. За словами Константинопольського патріарха, Москва не може давати Томос про автокефалію. Тому РПЦ займається шантажем.

    «Якщо Грузинська церква визнає автокефалію Української церкви, то Московська Патріархія визнає автокефалію Абхазії. Це тиск і шантаж, який не має під собою ніяких підстав », – сказав Вселенський Патріарх.

    В інтерв’ю передачі Droeba патріарх Варфоломій розкритикував РПЦ за втручання в церковні справи Абхазії і Південної Осетії, зазначивши, що ці регіони входять в юрисдикцію Грузинської православної церкви. Реакція РПЦ не змусила себе чекати.

    У розгорнутому інтерв’ю одному з російських інформаційних агентств, кажучи про ГПЦ, глава Відділу зовнішньоцерковних зв’язків Московського патріархату (ВЗЦЗ МП) митрополит Іларіон (Алфеєв) згадав і Антіохійський Патріархат.

    «Претензії на право давати автокефалії кому завгодно пред’являє якраз Константинополь. Але в історії автокефалії надавалися не тільки Константинопольським патріархатом. Наприклад, автокефалія давньої Грузинської церкви була дарована Антіохійським патріархатом. Абхазія і Південна Осетія визнаються канонічною територією Грузинського патріархату, і Російська церква ніколи цього не заперечувала», – сказав він.

    Найсвіжіше

    Популярне