П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Якутському шаману Габишеву стало зле прямо у залі суду

    Якутському шаману Алєксандру Габишеву стало зле у суді під час процесу, де він виступає обвинуваченим у справі нападу на співробітника правоохоронного органу, пише “Credo press” з посиланням на російські ЗМІ.

    Як наслідок, йому довелось викликати швидку медичну допомогу прямо до судової зали, а слухання у справі перенесли на 12 липня.

    “У Габишева були запаморочення і тремор, він був сильно загальмований”, – розповіли журналістам правозахисники. При цьому, лікарі додали, що у шамана різко знизився артеріальний тиск.

    До суду прибула й лікарка Габишева з Якутського психоневрологічного диспансеру, яка вирішила, що стан її підопічного пов’язаний з хвилюванням стосовно судового процесу.

    Водночас, правозахисники наголошують, що ніколи Алєксандр Габишев не хвилювався ані напередодні, ані під час судових засідань. В цілому, хвилювання не було притаманне шаманові.

    Нагадаємо, навесні 2019 року Алєксандр Габишев відправився на Москву для проведення “обряду вигнання Путіна”. Його затримали через кілька місяців на кордоні Бурятії та Іркутської області. З поліції його доправили до психоневрологічного диспансеру. Проти шамана порушили кримінальну справу про заклики до екстремізму.

    У січні 2021 року Габишев заявив, що має намір почати новий похід в Москву в березні. 28 січня його затримали і помістили в психоневрологічний диспансер. Там примусову госпіталізацію Габишева пояснили його відмовою від лікування.

    У квітні 2021 року родичі Алєксандра Габишева, якого помістили на примусове лікування до психоневрологічного диспансеру в Якутії, заявили про різке погіршення його здоров’я. За словами Кіаїилани Захарової, яка відвідувала його в диспансері, Габишева “явно напхали якимись речовинами, що змінюють психіку”, він дуже повільно говорив, скаржився на безсоння і втрату свідомості після уколів.

    Наприкінці червня цього року шаман передав своїм прихильникам записку, у якій висловлював надію опинитись на свободі вже найближчого часу.

    Найсвіжіше

    Популярне