П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Білоруська церква показала, що значною мірою асоціює себе з лукашенківською владою

    Білоруський Екзархат Московського патріархату остаточно став на бік силовиків Білорусі і режиму Лукашенка.

    «Змінюючи єдиного єпископа, який щось з цього приводу говорив, БПЦ значною мірою себе асоціює з нинішньої білоруською владою. І навіть якщо це рішення було прийнято всередині синоду, без всяких прохань з боку “сильних осіб”, то прочитано воно може бути виключно як ототожнення Екзархату з владою і її політикою, а зовсім не як нейтралітет в період політичної кризи», — пише телеграм-канал “Религия сегодня”.

    Там зазначили, що всі пов’язують термінове відсторонення гродненського єпископа з його викриттями на адресу білоруських силовиків. «Тож не дивно, якщо тепер, коли суспільна увага вже не спрямоване на вулиці Мінська – влада Білорусі попросила прибрати неугодного єпископа. При цьому, ситуація залишається вкрай напруженою – застосовуються тортури, політичні справи закінчуються величезними штрафами і багаторічними термінами».

    Відставка білоруського єпископа викликає низку запитань, адже він не був замішаний в якихось гучних скандалах, не страждав на алкогольну або іншу залежність, не втратив пам’ять і так далі.

    Крім того, оглядачі у ЗМІ припустили, що така відставка може вдарити по єдності Білоруського екзархату РПЦ, адже єпископ Артемій (Кіщенко) може заснувати паралельний духовний центр.

    Автори “Религия сегодня” запевняють, що коли в Мінську встановиться якась проєвропейська влада, вона може принести з собою і Константинопольський патріархат. В цьому випадку Артемій з усім своїм авторитетом міг би стати лідером БПЦ, але вже не Московського патріархату.

    «Якщо, звичайно, піде на таку угоду, що, схоже, не в його стилі. Але даремно Синод БПЦ так ризикує», – зауважили там.

    Крім того, відставка Артемія (Кіщенко) сильно заплямувала репутацію Білоруського екзарха Московського патріархату Веніаміна (Тупеко). Той тепер не зможе називатись аполітичним чи нейтральним в ставленні до влади Аляксандра Лукашенка.

    Найсвіжіше

    Популярне