Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Білорусії відсторинили від служіння єпископа РПЦ, який обережно критикував Лукашенка

    Єпископа Білоруського екзархату Московського патріархату Артемія відсторонили від служіння. Він обережно критикував дії силовиків, які розганяли демонстрації і мітинги людей проти фальсифікацій на виборах.

    Про це повідомляє професор, доктор історичних наук Андрей Зубов у своєму Фейсбуці.

    Він назвав це «позором для Білоруського екзархату».

    «Кращий єпископ Білоруської православної церкви (Московський Патріархат), владика Гродненський Артемій відсторонений від служіння. Він єдиний з білоруський архієреїв, дотримуючись закону Бога Живого і Господа нашого Ісуса Христа заступився за охопленим тираном людей і за ту, Богом дану свободу, яка за природою належить кожній людині, як образу Божому, і яку завжди хочуть відняти сатаністи всіх мастей, бажаючи глумитися над Самим Творцем, роблячи собі рабами Його вище творіння, роблячи з людини знаряддям для здійснення божевільних бажань володарів цього віку», – написав професор.

    Варто зазначити, що 8 червня 2021 року в Мінському єпархіальному управлінні під головуванням митрополита Мінського і Заславського Веніаміна, Екзарха патріарха Московського, відбулося засідання Синоду Білоруського екзархату Московського патріархату, повідомляє офіційний сайт Церкви.

    Там також повідомили, що «журнали засідання Синоду Білоруського Екзархату, відповідно до Статуту Російської Православної Церкви (стаття 8, глава XIII), будуть опубліковані після їх затвердження Святішим Патріархом Московським і всієї Русі».

    На цьому Синоді відсторонили від служіння архієпископа Артемія, який обережно критикував свавілля Аляксандра Лукашенка. Артемій керував єпархією з 1996 року.

    У РПЦ на наступний день затвердли відставку Артемія, про що повідомляється на офіційному сайті Моспатріархату.

    На це рішення відреагував телеграм-канал Церквач: «Архієпископ Артемій (Кищенко) йде на спочинок за станом здоров’я “згідно з клопотанням Синоду Білоруського Екзархату”. Тобто сам Артемій себе хворим не вважає, а Синоду видніше. Чи не Синоду навіть, а керівництву Білорусі, яке мститься Артемію за його позицію. Влада потрібні не пастирі, а вівці».

    Архієпископ Артемій був єдиним єрархом БПЦ МП, що засудив у своїй проповіді з амвона насильство білоруських силовиків проти мирних протестувальників. «Церква не може бути байдужа до того, що відбувається», – заявив він.

    Аляксандр Лукашенко болісно ставитися навіть до таких спроб висловити незгоду з узурпацією влади: колишній предстоятель БПЦ МП митрополит Павел (Пономарьов) позбувся своєї кафедри ще в серпні минулого року, після того, як він відвідав в лікарні жителів Мінська, підданих нелюдським, садистським катуванням в сумнозвісному ІТТ на вулиці Окрестіна в Мінську.

    Новим керуючим Гродненською єпархією призначено єпископа Слуцького Антонія, а Слуцьку кафедру займе колишній архієпископ Гомельський Стефан (Нещерет), передає Credo.press

    Найсвіжіше

    Популярне