Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    РФ посилила дезінформацію проти України на тлі нарощування військ на кордоні – звіт ЄС

    Дезінформація, націлена на Україну, як і в 2014 році, передувала і супроводжувала недавнє нарощування Росією збройних сил уздовж українських кордонів. З більш ніж 11 000 прикладів прокремлівської дезінформації, зібраних в базі даних EUvsDisinfo, понад 4100 націлені на Україну.

    Про це повідомляє “Європейська правда”, із посиланням на звіт EUvsDisinfo, який веде оперативна група зі стратегічних комунікацій зовнішньополітичної служби ЄС. Сайт займається спростуванням кремлівської пропаганди.

    “У міру того як російська військова техніка і війська наближалися до України, прокремлівські ЗМІ посилювали дезінформаційні атаки, представляючи Україну у вигляді як безжального агресора (який атакує свою територію!), так і нещасної маріонетки США, заявляючи, що Україна навіть не є державою. Для деяких людей наявність двох переконань, що суперечать одна одній, може бути ознакою когнітивного дисонансу. Однак для прокремлівських ЗМІ це всього лише питання доставки індивідуальних повідомлень своєї цільової аудиторії”, — наголошується у звіті.

    Цього тижня прокремлівські ЗМІ знову неправдиво звинуватили Київ в порушенні Мінських угод, як це було і в попередні роки. Дезінформація стверджує, що США підштовхують Україну до конфронтації з Росією, і цього тижня “громадянська війна” отримала нові візуальні ефекти, але вони йшли за добре усталеною схемою.

    “Неначе спираючись на “передовий досвід”, прокремлівські ЗМІ також передавали вельми емоційні повідомлення про маленького хлопчика, імовірно вбитого безпілотником української армії на Донбасі. Звинувачення (які були спростовані незалежними російськими і українськими фахівцями з перевірки фактів) були поширені в російських державних ЗМІ і були використані спікером російської Думи, щоб вимагати обговорення виключення України з Ради Європи”, – відзначили експерти.

    Такий підхід схожий на сумнозвісну історію про “розп’ятого хлопчика”, яку прокремлівські ЗМІ поширили ще у 2014 році, щоб розпалити ненависть до українців серед внутрішньої російської аудиторії і виправдати свою збройну агресію проти України.

    Нагадаємо, ЗМІ РПЦвУ запускали подібну дезінформацію за зразком “розп’ятих мальчіків”. Так, після сумнозвісного форуму в Києво-Печерській лаврі на пропагандистських ресурсах РПЦвУ, таких як “СПЖ”, виринали емоційні сюжети, без будь-якого фактажу. Свого роду церковний варіант загальновідомого пропагандистського сюжету “мальчіка в трусіках” у виконанні РПЦвУ за всіма стандартами роспропаганди.

    В оборот взяли дружину священника московського патріархату Сергія Таборовця із села Берестя Дубровицького району Рівненської області Уляну Таборовець. Та жалілась, що в її селі ПЦУ “захопили” храм і звинувачує у всьому Вселенського патріарха Варфоломія, якого вона називає “дядьком” і прогнозує швидку смерть.

    На “СПЖ” вийшло аж три емоційних новини із цією жінкою у головній ролі. А все для того, щоб у читачів відключились аналітичні здібності й залишились одні емоції. Саме так працює роспропаганда. У хід йшли лякалки про “війну в селі”, про “страшні вчинки Варфоломія” і заяви про те, як тепер йому “в очі дивитись”.

    Найсвіжіше

    Популярне