Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Як російське ГРУ весь день вигадувало нового «розіп’ятого хлопчика»

    Дуже корисно розібрати цю російську ІПСО покроково, оскільки саме так воно і буде, якщо раптом Кремль вирішить атакувати. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook пише Олексій Копитько.

    Вкидання

    У суботу, 3 квітня, близько 15:30 так звана «Народна міліція ДНР» (російські окупаційні війська в Донецьку) опублікували новину про загибель п’ятирічної дитини і поранення його бабусі нібито внаслідок удару українського безпілотника («скинув саморобний вибуховий пристрій»). Який нібито запустила 59-а бригада ЗСУ.

    Причому у стартовій новини говорить Е.Басурін (судячи з відео – не приходячи до тями) озвучив точну адресу «удару»: населений пункт Олександрівське (це важливо), вул. 2-я Дорожня, д.36, в районі Вуглегірська.

    Цю новину МИТТЄВО підхопила ГРУшна мережа телеграм-каналів, всі залучені в ній «воєнкори». Однак у версії ГРУшної мережі акценти змістилися. Олександрівське – перетворилося на Олександрівку, з упором – «на захід – північний захід від Донецька» (див. скрін, зелена галочка).

    Цей вкидання з акцентом на «захід від Донецька» почали активно розносити російські ЗМІ, в тому числі – офіційні. Топові видання – наприклад, РІА Новості – робили вказане повідомлення «новиною дня».

    Інтерпретація та розширення

    У міру насичення мережі повідомленням про нібито «загибелі дитини внаслідок удару безпілотника на захід від Донецька» до вихідної інформації почали підверстувати беки і коментарі в дусі «як ми повідомляли, українська армія готується атакувати Донбас».

    У новині про «удар безпілотника» почали додавати інформацію:

    – про «кочуючі мінометні батареї», які нібито обстрілюють населені пункти;

    – про те, що українські війська нібито «вперше з літа обстріляли територію ЛНР з артилерії».

    – про те, що на території Росії нібито активізували розвідувальну діяльність українських шпигунів, яких ловлять навіть в Барнаулі

    – про те, що все це наслідок нацьковування Байдена, і т.д.

    Тобто, в Росії повним ходом формується картинка про підготовку «укронацистів» до ескалації за вказівкою Вашингтона, жертвою якої нібито став п’ятирічний малюк.

    Факти

    Н.п. Олександрівське, яке згадується в повідомленні «народної міліції», знаходиться між Вуглегірськом і Єнакієвим (червона точка на карті). Відстань від лінії зіткнення до місця, яке вказують в якості загибелі дитини – близько 16-20 км. Мало того, що не всякий безпілотник подолає таку відстань, так ще й в принципі незрозуміло, навіщо йому це робити? Щоб скинути СВП? Щоб що? До того ж, якщо безпілотник може влетіти на 20 км і вилетіти назад, значить російська система ППО і РЕБ є решетом.

    Вкрай дивно, що через 10 годин після інциденту немає жодних деталей – ні фото з місця інциденту, ні відео, ні «свідчень» очевидців, які «чули дзижчання», і т.п. Зазвичай такий матеріал збирається/фабрикується росіянами за пару годин. А в суботу всі вечірні випуски новин вийшли просто цитуючи Басуріна, який неодноразово вигадував і не таке.

    Якщо трагедія дійсно мала місце, то причин може бути всього дві. Або дитина знайшла боєприпас. Або вона наткнулася на встановлену і забуту російськими бойовиками розтяжку. У будь-якому випадку – це глибокий тил російських окупантів. Все, що там відбувається – повністю їх відповідальність і вина.

    Взимку вони вже намагалися перекласти на Україну провину за свою жадібність, коли через врізки в газопровід, що знаходиться в глибокому тилу т.зв. «ЛНР» стався вибух. Тут те саме.

    Що характерно – фейковий запал про «удар безпілотника» настільки очевидний, що на саму новину дуже мляво відреагували вожді і балакучі голови т.зв. «ДНР».

    Декоративний російський гауляйтер Донецька Денис Пушилін у суботу був в ефірі у Соловйова. Але істерика про «вбиту укронацистами дитину» лилася чомусь з вуст Соловйова. Пушилін Денис Володимирович знехотя підтакував. Хоча по ідеї все має бути навпаки. Російські маріонетки в набагато менш значущих ситуаціях розганяли істерику до небес.

    Дуже показово: на сайті головного рупора «ДНР» спочатку з’явилася топ-новина про загибель дитини внаслідок атаки безпілотника (акцент на факт), але потім вона перетворилася в звичайне повідомлення «народної міліції» (акцент на джерело). Зараз топ-новини – про висадку 1000 дерев на суботнику і першій угоді між футбольними клубами РФ і «ДНР».

    Тобто, ввечері істерію на рахунок «удару безпілотника» в самому Донецьку почали згортати. Телеграм-каналами полетіли різні версії з серії «Басурін помилився», «Басурін спеціально назвав іншу точку, щоб збити з пантелику супротивника» і т.д. Тому що ніхто не вірить в безпілотник в 16-20 км від лінії фронту.

    Що ще важливо. СММ ОБСЄ вже двічі повідомляло, що за останні дні російські бойовики в н.п. Олександрівка (та сама зелена галочка) не пропустили машини спостерігачів через свій блокпост. Зважаючи на все, що відбувається, я б не виключав, що саме в Олександрівці росіяни готують диверсію з загибеллю мирних жителів. А сьогодні щось пішло не так, виникла якась плутанина.

    Наслідки

    По суті, ми маємо справу з класичною ІПСО, що може бути виведена на оперативно-стратегічний рівень. Навіть якщо факт вигаданий від початку і до кінця, російська публіка про це не дізнається. Але що мені впало в очі – це різниця між напруженням пристрастей в повідомленнях російських ЗМІ і донецьких.

    Донецькі працюють ніби з примусу. Вони точно розуміють, що розгін істерики – це прелюдія до війни. І війна ця буде йти не в Москві. Тому російські пропагандисти голосять щосили, а донецькі відбувають номер.

    Що ще важливо розуміти – окупаційний контингент що в Донецьку, що в Луганську підпорядковується Росії безпосередньо. Пушилін Денис Володимирович не має жодного впливу на поведінку військових. Тому висока ймовірність, що його поставили перед фактом.

    Подивимося, що буде в неділю. Якщо Росія почне грати в нагнітання, повинні з’явитися «матеріали з місця», синхрони «свідків», відео з невтішними родичами, відео з новими «добровольцями», які готові мстити і т.д.

    Джерело

    Найсвіжіше

    Популярне