Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ не можуть змиритись із волею людей переходити до ПЦУ і звинуватили у всьому Варфоломія

    Єрархи Московського патріархату в Україні не можуть змиритись із тим фактом, що від їхньої церкви втікають віряни, монахи, священники, митрополити. Вони впевнені що у всьому винен особисто Вселенський патріарх Варфоломій, який нібито хоче зруйнувати РПЦ в Україні.

    Так, митрополит РПЦвУ в Борисполі Антоній (Паканич) заявив, що у всіх переходах до Помісної церкви винен Варфоломій. Всі такі приєднання до ПЦУ той назвав «захопленнями», а не вільним волевиявленням людей шляхом голосування, як це вказано в законодавстві і як це роблять насправді.

    «Ні для кого не є таємницею, що за ті проблеми, які з’явилися в останні роки у наших парафіях, коли захоплювали їх силовим чином і таємно перереєстрували, били наших священиків (хоча немає системи підходу, державного замовлення, слава Богу, з боку Зеленського, з усім тим маленькі осередки досі зберігаються) ми вважаємо, що патріарх Варфоломій особисто несе відповідальність за дестабілізацію і прагнення зруйнувати канонічну православну церкву», – заявив Антоній, передає видання РПЦвУ Расколам.нет.

    Нагадаємо 16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності

    Одразу після цього в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит. РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннями. Такі страхи московської церкви пов’язані із новою хвилею переходів до української церкви, яку може спричинити візит патріарха Варфоломія. Зокрема такої думки притримується митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич). 

    Речник ПЦУ пояснив, що не  у компетенції моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія. Експерти РПЦвУ прогнозують, що із патріархом Варфоломієм приїдуть інші предстоятелі.

    Політолог Віктор Таран вважає, що візит Варфоломія засвідчить фіаско РПЦ у намаганні стати центром православ’я.  

    Найсвіжіше

    Популярне