П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ знову погрожують Александрійському патріарху і дали йому «шанс відмовитись» від ПЦУ

    У РПЦ вчергове залякують Александрійського патріарха і змушують його відмовитись від визнання ПЦУ.

    Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) розповів, що до РПЦ нібито масово звернулись клірики Александрійської православної церкви із проханням прийняти їх до Моспатріархату.

    Про це він розповів у інтерв’ю для РІА Новости.

    «Подібні прохання дійсно мають місце. Причому мова йде не про поодинокі випадки, а про масові звернення кліриків з різних країн Африки», – заявив Іларіон.

    Він запевнив, що у РПЦ є щире бажання “надати їм посильну підтримку”, але вони цього не роблять, бо чекають на те, що патріарх Александрійський Феодор відмовиться від визнання ПЦУ.

    Причому представник РПЦ прямо назвав заплановані і відтерміновані поки дії Моспатріархату на Александрійському напрямку “поглибленням розколу”: “Головним чином тому, що ми (РПЦ, – ред.) не хочемо поглиблювати розкол, який через визнання Патріархом Александрійським Феодором українських розкольників вже стався серед православних в Африці. Ми ще не втрачаємо надії, що патріарх Феодор відмовиться від свого рішення”.

    Це вже не перша подібна заява. У листопаді 2020 року заступник глави синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків (ВЗЦС) РПЦ архієпископ Лєонід (Горбачьов) оприлюднив заяву про те, що в РПЦ вивчають можливість прийому до свого складу групи священників Александрійського патріархату. Представник РПЦ, який свого часу ніс там свою «дипломатичну» місію, говорить про «сотні» звернень представників духовенства, яке буцімто різко невдоволене тим, що патріарх Феодор ІІ (Хорефтакіс) визнав автокефальну статусність Церкви України.

    Нагадаємо раніше патріарх Александрійський розповів, що якщо розірвати його серце то там буде Україна. Він також висловив підтримку Вселенському патріарху та праву народу України мати власну автокефальну і незалежну від Росії православну Церкву. Він впевнений, що реакція Московського патріархату на надання Томосу ПЦУ, безумовно, не є правильною.

    Ми також повідомляли, що РПЦ не змогла підкупити африканських священників Александрійського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне