Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ погрожує Александрійському патріархату через визнання ПЦУ

    РПЦ знову взялась за старе: а саме погрози, шантаж і залякування. Цього разу її ціллю виявився Александрійський Патріархат, на який вона рік тому здійснювала так самі нападки.
    Від РПЦ вже висловили патріарху Александрійському «останнє попередження» і пригрозили, що «чимало африканських кліриків хочуть перейти в РПЦ», якщо Александрія не змінить свого рішення стосовно ПЦУ, повідомляє «Вести FM».
    Зі слів архієпископа Владикавказького та Аланського Леоніда, який також займає посаду заступника глави ВЗЦЗ Московського Патріархату, таких звернень – «сотні». Але РПЦ «не спішить їх приймати, оскільки навіть в умовах віроломства собратів дотримується нормальних, братерських принципів міжправославних відносин».
    На такі погрози відреагував речник ПЦУ Архієпископ Євстратій Зоря. «Московські церковні «дипломати» пробують залякати Александрійський Патріархат можливим вчиненням розколу», – написав він у Facebook.
    Він запропонував російським єрархам поцікавитись скільки кліриків, а тим більше вірних РПЦ у самій Росії із задоволенням покинули би підлеглість Московській патріархії, якби у них з‘явилася така канонічна можливість.
    «Бо сіючи вітер схизми по помісних Церквах – Москва насправді лише собі готує бурю, яка раніше чи пізніше очікує на Російську патріархію. Адже цілком очевидно, що коли правлячий кремлівський режим похитнеться – затріщать і кагебешно-ефесбешні скрєпи, які дотепер штучно стримують внутрішні процеси дезінтеграції в Російській Церкві», – написав архієпископ ПЦУ.
    Він підкреслив, що на фоні того перипетії з Сергієм Романовим, так само як і з протодияконом Андрієм Кураєвим – видадуться «квіточками».
    Нагадаємо, на початку 2020 року РПЦ вже грозилась Александрійському патріарху тим, що створить паралельну єрархію на противагу Александрійській церкві. 
    РПЦ тоді констатувала, що в Африці з’явилася юрисдикція Російської Православної Церкви, що є порушенням канонів Церкви через створення паралельної ієрархії. Православні канони забороняють в одній єпархії священнодіяти одразу кільком єпископам різних православних церков, у цьому випадку РПЦ і Александрійської ПЦ. При чому деякі радикали РПЦ, такі як покійний протоієрей Всеволод Чаплін закликали підключати приватні воєнні угрупування для підтримки «канонічної церкви в Африці».
    Вже пройшло майже рік після рішення РПЦ створити паралельну ієрархію на чужій канонічній території, проте, на щастя, ніякої вагомої підтримки серед африканського духовенства авантюра Кремля так і не отримала. Тоді визначення у Синод РПЦ прийняв рішення про «виведення з юрисдикції Александрійської Церкви російських парафій і підпорядкування їх патріарху Московському і всієї Русі». Саме формулювання про «виведення парафій з юрисдикції Александрійської Церкви» звучить, м’яко кажучи, дико. Таке враження що священники як партизани, які почули оклик вождя і відірвавшись із місця побігли в російську церкву. До слова згідно 15 апостольського правила, клірик, який перейшов в іншу єпархію без волі свого єпископа, позбавляється права священнодійства.
    Сподіваємось, що російські гроші та головорізи не зможуть вплинути на священників Александрійської церкви, як це було і донині. Бог і правда переможе гроші і брехню Москву і її служителів.
    Варто зазначити, що патріарх Александрійський Феодор ІІ у вересні 2020 року висловив підтримку Вселенському патріарху та праву народу України мати власну автокефальну і незалежну від Росії православну Церкву. Він впевнений, що реакція Московського патріархату на надання Томосу ПЦУ, безумовно, не є правильною. Він навіть нагадав, що з листопада минулого року згадує під час літургії митрополита Київського та всієї України Епіфанія.
    «Я вірю, що з плином часу ми будемо все чіткіше бачити проблеми, і врешті-решт усі Церкви зберуться, щоб побачити, що переважає перш за все єдність між нами та служінням народів землі», – підсумував патріарх Александрійської православної церкви.
    У Каїрі патріарх Александрійський освятив пам’ятний хрест на честь першого адмірала України. Також він казав, якщо розірвати моє серце то там буде Україна.

    Найсвіжіше

    Популярне