Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Карантин не поміха: Десятки представників РПЦвУ пішли на Банкову з «мільйоном підписів»

    1 квітня десятки представників РПЦвУ принесли під Офіс президента ящики з «мільйоном підписів» під зверненням щодо реалізації «конституційного права законодавчої ініціативи у Верховній Раді України з метою захисту прав осіб (мирян)», які належать до Московського патріархату.

    Практично відразу це звернення переклали російською і опубліковали на порталі СПЖ. Примітно, що на офіційному сайті цієї релігійної організації воно з’явилось уже після публікації на СПЖ.

    У самому ж зверненні знову говориться про «масові порушення» прав вірян цієї конфесії та було озвучено прохання до президента скористатись його правом законодавчої ініціативи та внести до парламенту України для розгляду, як невідкладні законопроєкти, якими б скасувались зобов’язання РПЦвУ вносити зміни до своєї назви.

    На думку авторів документу, перейменування є «антиконституційним», а закони про це – «антицерковними» і такими, що «суперечать міжнародному праву». Через дію цих законів «держава грубо втручається в діяльність» РПЦвУ. Це втручання проявляється в тому, що «протягом останніх років Міністерство культури України застосовує ці антиконституційні Закони виключно проти Української Православної Церкви та в примусовому порядку намагається позбавити її своєї власної назви». За словами представників РПЦвУ вони «несуть у собі загрозу миру і спокою в нашій державі».

    У зверненні також вказали президенту, що РПЦвУ вже неодноразово зверталась до нього з «проханням вилучити антицерковні норми із вказаних законів, однак окрім відписок, жодної реакції на них не було». Окрім цього автори вважають, що Володимир Зеленський як «гарант додержання Конституції України та прав і свобод людини і громадянина» не може «нехтувати інтересами своїх виборців, багатомільйонного православного суспільства».

    Таким формулюванням представники РПЦвУ, імовірно, хотіли пригрозити президенту втратою рейтингу і підтримкою їх вірян на виборах. Під цим зверненням підписались більше мільйонів адептів Московського патріархату в Україні.

    Ми вже писали, що духовенство РПЦвУ змушують писати листи на ім’я президента України з проханням не називати їх «Російською церквою в Україні» й відмінити закон про перейменування так званої «УПЦ» на РПЦвУ. Але низка священників з цим не згодна, бо вони мають підписані антимінси від патріарха РПЦ Кіріла (Гундяєва).

    Це звернення було принесено під стіни офісу президента більше як сотнею мирян і духовенства Російської Церкви в Україні під камерами пропогандиського Youtube-каналу «Перший козацький». Варто зауважити, що ці віряни з’їхались до столиці з різних областей у той час, коли в Києві запроваджений суворий карантин, зокрема встановлено заборонену на проведення масових заходів. Попри це прихильники Московського патріархату в Україні провели на Володимирській гірці свій молебен і звідти вирушили до Банкової.

    На фото, які опублікувало СПЖ можна чітко побачити, що богослужіння відбулось із порушенням соціальної дистанції, дехто із вірян навіть без захисних масок на обличчі.

    Чому цю акцію необхідно було проводити саме у період третьої хвилі пандемії, наражаючи на відкриту небезпеку своїх же прихожан, невідомо.

    Також окремо, хотілось би акцентувати увагу на те що такі дії РПЦвУ з метою захисту своїх нібито прав активізувались саме після запрошення до України Вселенського Патріарха Варфоломія. До цього керівництво цієї Церкви не вдалось до таких своєрідних конфліктів із владою, а навпаки схвалювали її позицію невтручання в церковні відносини. Лише після відвідин Президентом та Прем’єром України Фанару, священноначаліє РПЦвУ розпочало свою стару пісню про гоніння.

    Проте тепер вони обрали інший план захисту своїх прав, який ґрунтується на російській приказці «лучшая защита – нападение». Можна доволі легко простежити реалізацію цього плану. Спочатку був проведений так званий форум «гнаних», які до слова записали відео-звернення до Президента із тими ж вимогами, потім рупорами РПЦвУ в медійний простір було вкинуто меседжі про готовність вивести мільйони людей на вулиці, пізніше очільник цієї організації митрополит Онуфрій закликав прихожан вийти на хресні ходи у всіх містах України. Частково ці плани зруйнувала влада, яка ввела в деяких містах суворіші карантинні обмеження через збільшення захворювання на коронавірус.

    Тому не змігши вивести на вулиці мільйони своїх адептів, чим показати владі свою «силу», єрархи принесли підписи цих адептів. Це своєрідний сигнал владі, що в наступному разі, усі ці підписи оживуть і прийдуть особисто під двері Банкової. Коли? Це лише питання часу.

    Для чого? Відповідь цілком очевидна керівництву РПЦвУ не сподобались дії влади, а саме запрошення до України Вселенського Патріарха та ряд законопроєктів щодо «русского міра», перейменування РПЦвУ та колабораціонізму. Тому закономірно що перед московськими єрархами в Україні поставлено завдання у будь-що зірвати анонсований візит.

    Ким поставлено таке завдання? Відповідь ще більш очевидна – ляльководами з Кремля. Можливо саме тому інформація про сьогоднішній захід з’явилась перше в російському перекладі на пропагандистських ресурсах, а вже потім на офіційних порталах цієї релігійної організації. Співпадіння? Не думаємо. І в це той час, коли Збройні Сили України повідомляють про стягнення російських військ до кордону із Україною. Не дивний збіг, правда? Чи не пов’язана ця військова активність із захистом «прав вєрующіх»? І чи не про це говорять автори звернення, прогнозуючи «загрозу миру і спокою в нашій державі»? Сподіваємось, ні.

    Найсвіжіше

    Популярне