Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Стало відомо, коли оберуть нового єпископа Хмельницької єпархії ПЦУ

    У Хмельницькій єпархії ПЦУ розповіли, що оберуть нового єпископа Хмельницького і Кам’янець-Подільського, на місце померлого митрополита Антонія (Махоти), не раніше початку травня цього року.

    Керуючого єпархією, згідно зі статутом Православної церкви України, обирають на Священному Синоді, але не раніше, ніж через 40 днів після смерті правлячого архієрея. Тож нового єпископа, який очолить Хмельницьку єпархію ПЦУ, оберуть не раніше травня, повідомив речник Хмельницької єпархії Православної церкви України, архімандрит Даниїл Тарнавський в ефірі Суспільного.

    За його словами, у новому статуті ПЦУ, який був проголошений на Об’єднавчому Соборі у 2018 році, є такі приписи – коли помирає правлячий архієрей, то призначається тимчасово виконуючий обов’язки, так званий місцеблюститель – той, хто тимчасово керує кафедрою. Ним наразі призначений владика Нестор (Писик), архієпископ Тернопільський і Кременецький.

    «Сорок днів після смерті Владики Антонія Хмельницька кафедра називається «вдовуючою», тобто такою, яка не має єпископа. Той єпископ, який тимчасово призначений, він виконує обов’язки архієрея ці всі 40 днів, до обрання нового єпископа. Не раніше 40 днів, але й не пізніше 90 днів після смерті єпископа, має бути проведений Священний Синод, який обере нового єпископа на «вдовуючи» кафедру. Новим єпископом, який зможе очолити Хмельницьку кафедру, може стати будь-хто з єпископів Православної церкви України, або той, хто буде піднесений до гідності єпископа – це може бути або ієромонах, або ігумен, або архімандрит. Постанову про призначення єпископа приймає річний Синод Православної церкви України», – пояснює речник Хмельницької єпархії Православної церкви України.

    Архімандрит Даниїл додає, що сорок днів після смерті Владики Антонія припадає на 1 травня. Проте, каже він, враховуючи те, що це буде Велика субота, то, згідно традиції церкви, жодних поминань у цей день не має. Поминання Владики Антонія буде перенесено на третій день після Пасхи, тож відбуватиметься, зокрема, 4 травня.

    «І вже після 4 травня цього року, будемо сподіватися, буде проведений синод Православної церкви України, на якому буде обраний керуючий єпархією. Якщо це буде єпископ уже діючий, він буде сюди представлений через певний період часу. Якщо це буде людина, яка буде піднесена до єпископської гідності, буде призначено місце і час для його єпископських свячень», – каже архімандрит Даниїл Тарнавський.

    Нагадаємо, митрополит Хмельницький і Кам’янець- Подільський ПЦУ Антоній (Махота) помер 23 березня. Поховали померлого владику на подвір’ї храму у Хмельницьку 26 березня. Похорон звершив предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне