П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Філарет зустрівся із головою Держслужби з питань етнополітики та свободи совісті

    13 березня почесний патріарх Філарет зустрівся з головою Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті Оленою Богдан і вимагав відновити державну реєстрацію ліквідованого на Об’єднавчому соборі «Київського патріархату».

    Про це йдеться на фейсбук сторінці Філарета.

    «Я дуже радий, що ми маємо можливість зустрітися і обговорити ті проблеми, які нас турбують. У нас є одна проблема і потреба її вирішення – повернення державної реєстрації» – сказав Філарет.

    Крім того, сторони обговорили міжцерковні, міжрелігійні та державно-церковні відносини в Україні. На завершення зустрічі почесний патріарх подарував гостям Біблії українською мовою, перекладені ним.

    Нагадаємо, на Об’єднавчому Соборі почесний патріарх Філарет, як і предстоятель УАПЦ митрополит Макарій (Малетич) підписали юридичну ліквідацію «УПЦ Київського патріархату» та «Української Автокефальної православної Церкви». В той же день, духовенство об’єднаної церкви проголосувало за статут ПЦУ і обрали нового предстоятеля – митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Через кілька тижнів він отримав Томос про автокефалію ПЦУ і визнання збоку Вселенського патріархату. Філарет потроху почав віддалятись від ПЦУ, бачачи, що управління в церкві він більше не звершує. Він почав висвячувати нових єпископів, ігноруючи обрання їх синодом ПЦУ. Проте це не принесло очікуваних результатів.

    В 1990-х роках Філарету вдалось розбудувати велику церкву, але у 2020, коли в Україні є визнана православна Церква почесного патріарха мало хто підтримав. Паства почесного патріарха сконцентрована лише біля Володимирського собору. Це декілька священників і єпископів, які фактично мають по одній парафії, а то і без неї.

    Такий стан речей пригнічували Філарета, який раніше заявляв, що завжди буде патріархом, бо його обрали на це в Київському патріархаті, ліквідованому ним же. Таким чином він почав вимагати новий Томос, надіючись стати предстоятелем – патріархом – в новій церкві, яка, на його думку, може утворитись за допомогою Вселенського патріархату, як і ПЦУ.

    Попутно такі кроки діють на руку РПЦ і особливо РПЦвУ, яка підтримує Філарета у всіх його починаннях. Навіть мітинги на підтримку Філарета курирували люди Медведчука. Це підтвердив і предстоятель ПЦУ. Митрополит Епіфаній вважає, що за спиною Філарета грають деякі проросійські сили. 

    Найсвіжіше

    Популярне