Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    За планом РПЦ: Патріарх Філарет закликав президента України попросити у Вселенського патріарха новий Томос

    Почесний патріарх Філарет підписав заяву з приводу запрошення президентом України Володимиром Зеленським Вселенського патріарха Варфоломія І відвідати Київ для участі у святкуванні 30-ї річниці Незалежності України у серпні 2021 року.

    “Факти” повідомляють, що текст звернення опубліковано на сайті так званої “УПЦ КП”.

    “Хочу запевнити, що єпископат, духовенство та вірні Української православної церкви Київського патріархату з радістю вкотре вітатимуть як гостя Його Всесвятість патріарха Варфоломія на українській землі у випадку, якщо він під час свого візиту вручить томос про надання Українській православній церкві статусу патріархату”, – висловив побажання почесний патріарх.

    На думку очільника “УПЦ КП”, це має стати довгоочікуваним актом справедливості щодо побожного українського народу і забезпечить реальну автокефалію нашої Церкви.

    “Лише в статусі патріархату українська церква матиме можливість повноцінно виконувати свою спасительну місію духовної опіки над усіма українцями, які проживають в Україні та поза її межами”, – йдеться у тексті.

    На додачу, Філарет звернувся до Володимира Зеленського з проханням поставити перед Варфоломієм напередодні візиту питання надання нового Томосу, який би повністю відповідав тому історичному місцю і значимості, яку грала і грає Українська Церква в світовому Православ’ї.

    Нагадаємо, днями колишній народний депутат України Ігор Мосійчук опублікував пост із вимогою Його Всесвятості надати «Новий Томос» під час свого візиту на День незалежності. Цей допис усіляко тиражували проросійські ресурси.

    Експерт Олександр Коваленко висловив думку, що було б дивним, якби «почесний патріарх» Філарет не був би залучений до масштабної інформаційної кампанії зі зриву візиту Вселенського патріарха Варфоломія на 30-річчя незалежності України.

    Найсвіжіше

    Популярне