Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Сербії таки відкрили пам’ятник Шевченку

    У середу, 10 лютого, в сербському місті Нові Сад був відкритий бюст українського поета і художника Тараса Шевченка. Відкриття пам’ятника відбулося наступного дня після публікацій ЗМІ про те, що бюст українському поету вже три місяці стоїть в центрі Нового Саду невідкритим.

    Сьогодні надзвичайно важливий день у житті українсько-русинської громади в Сербії – Посол України Олександр Олександрович разом з міським головою Нового Саду Мілошем Вучевичем відкрили пам’ятник українському Кобзареві – Тарасу Шевченку“, – повідомило посольство України в Сербії в твіттері.

     

    Нагадаємо, у 2017 році Рада з питань культури міської асамблеї прийняла пропозицію української та русинської громад за підтримки посольства України встановити бюст Шевченка. Пам’ятник був встановлений у листопаді минулого року, але майже три місяці залишався не відкритим. Міська влада заявляла, що через ситуацію, пов’язану з епідемією COVID-19, неможливо організувати відкриття погруддя. У той самий час епідемією COVID-19 не завадила відкрити у сербській столиці Белграді найбільший пам’ятник в місті – св. Симеону Мироточивому.

    Проти ідеї відкриття пам’ятника виступали Сербська радикальна партія (СРС) і опозиційна Демократична партія Сербії, заявляючи, що це може порушити традиційно добрі відносини між Сербією та Росією.

    Найсвіжіше

    Популярне