Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Сербії не відкривають пам’ятник Шевченку через страх посваритися з Росією

    Бюст українського поета і художника Тараса Шевченка, розміщений на одному з найжвавіших бульварів сербського міста Нові Сад, вже майже три місяці залишається не відкритим. Причиною, за словами міської влади, є епідемія, передає “Балканський оглядач”.

    “Через ситуацію, пов’язану з епідемією COVID-19, неможливо організувати відкриття пам’ятника, особливо враховуючи, що делегація з України не може приїхати до нашого міста з цього приводу”, – заявило управління міста Нові Сад з питань культури. Коли будуть дотримані належні умови, зазначили чиновники, бюст буде відкритий у запланованому порядку – в присутності представників міста Нові Сад та України. У той самий час епідемією COVID-19 не завадила відкрити у сербській столиці Белграді найбільший пам’ятник в місті – св. Симеону Мироточивому.

    У 2017 році Рада з питань культури міської асамблеї прийняла пропозицію української та русинської громад за підтримки посольства України встановити бюст Шевченка у цьому місті у Воєводині. У листопаді минулого року пам’ятник був встановлений, але досі не відкритий.

    У той самий час Сербська радикальна партія (СРС) виступає проти ідеї відкриття пам’ятника, заявляючи, що це може порушити традиційно добрі відносини між Сербією та Росією.

    Член цієї партії у міському парламенті Джурадж Якшич каже, що бюст – це погане рішення для Нового Саду. Він каже, що спірним є також те, що “погруддя дарується Львовом, який останніми роками був оплотом українських неонацистів”.

    “Ми дотримуємось думки, що погруддя – це палець в очі Російської Федерації, тим більше, що ініціатива виходить від міста Львова, і ми знаємо, що це місто є специфічним завдяки діяльності неонацистів. Ми просили, але навіть сьогодні, відмовитись від цього бюсту та ще про те, щоб місто Нові Сад розірвало стосунки з містом Львовом (наразі ці міста є побратимами)”, – говорить Якшич.

    Також проти встановлення бюсту виступає опозиційна Демократична партія Сербії, міське керівництво якої оцінило ініціативу встановити пам’ятник Тарасу Шевченку в Новому Саді в 2017 році як “абсолютно недоречну та неприйнятну”. “Тарас Шевченко прославився як борець за незалежність України від своєї матері Росії, набагато більше, ніж як митець”, – заявили тоді демократи. Партія також оцінила як “особливо проблематичний” той факт, що пропозиція надходить від українського міста Львова, яке є “оплотом українських неонацистів”. “Нові Сад не повинен порушувати відносини з Росією, і необережними вчинками він викликає розчарування та потенційний гнів найбільшого друга і захисника на міжнародній арені, яким виявилася Росія”, – заявила Демпартія.

    “Найбільше дратує радикалів те, що Шевченко все ще є символом боротьби проти російського імперіалізму”, – констатує журналіст і політолог Борис Варга (який живе в Новому Саді, але вчився у Львові).

    Найсвіжіше

    Популярне