П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У столиці Сербії відкрили найбільший в місті пам’ятник – св. Симеону Мироточивому

    У день пам’яті святителя Сави Сербського, 27 січня 2021 року, у столиці Сербії Белграді урочисто відкрили пам’ятник родоначальнику династії Неманичей, батькові святого Сави й засновнику середньовічної сербської держави Стефану Немані, який у Православній Церкві прославлений як Симеон Мироточивий, повідомляє офіційний сайт Сербської православної Церкви.

    На церемонії відкриття були присутні президент Сербії Александар Вучич, міністри, посли, громадські діячі та єрархи Сербської Православної Церкви: єпископ Шумадійський і тимчасово керуючий Архієпископією Белградо-Карловацькою Іоанн, єпископ Бачський Іриней, єпископ Крушевачський Давид, єпископ Ремезіянський Стефан та єпископ Мохачкий Ісіхій.

    У своєму виступі президент Сербії нагадав, що в монастирі Хіландар, де Стефан (у чернецтві Симеон) був спочатку похований, з його труни росте виноградна лоза, що свідчить, як важливо мати коріння, щоб існувати. Пам’ятник Немані, за словами Вучича, є сполучною ланкою між тим, ким сербський народ був, і тією спадщиною для майбутнього, яке сьогодні будують. Президент особливо подякував авторові пам’ятника, назвавши його «одним із найвидатніших скульпторів сучасності, чиї витвори стоять по всьому світу, а тепер і в Сербії».

    Пам’ятник Стефану Немані заввишки 23 метри і вагою 80 тон став найбільшим пам’ятником Белграду. Він розташований на реконструйованій площі перед старою будівлею залізничного вокзалу, куди планується перенести Історичний музей Сербії.

    Пам’ятник стоїть на постаменті у вигляді візантійського шолома, що символізує зв’язок сербської культури з Візантією. У правиці Стефан Неманя тримає меч, у лівиці – Хіландарську грамоту, яку сербські історики називають «декларацією незалежності Сербії середньовіччя».

    Династія Неманичей правила Сербією 200 років – з 1170 по 1371 рік. Її родоначальник великий жупан Стефан Неманя (преподобний Симеон Мироточивий, 1114-1199) об’єднав сербські землі, заклав засади сербської державності й заснував найзначніші сербські монастирі. Серед них і Хіландар, де Симеон спочатку був похований, та Студеницю, де його мощі спочивають донині. Династія Неманичей зробила значиний внесок у сербську історію та культуру.

    Найсвіжіше

    Популярне