П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києві освятили місце під будівництво пам’ятника на честь Василя Вишиваного (архікнязя Вільгельма Габсбурґа)

    10 лютого військовий капелан Православної Церкви України протоєрей Іван Грицюк освятив місце під будівництво пам’ятника на честь архікнязя Вільгельма Габсбурґа – Василя Вишиваного на Лук’янівці у Києві.

    Про це повідомив релігієзнавець Андрій Ковальов.

    Світлина: Andriy Kovalov/facebook

    У травні цього року на вулиці Юрія Іллєнка у Києві має постати пам’ятник австрійському українцю і борцю за Волю України Василю Вишиваному авторства Михайла Горлового.

    Світлина: Andriy Kovalov/facebook

    Нагадаємо, 126 років, 10 лютого 1895, у місті Пула (нині Хорватія, а тоді – Австро-Угорщина) народився Ерцгерцог Вільгельм Франц Йозеф Карл фон Габсбурґ-Лотаринзький.

    Він закінчив військову академію і 1915-го поїхав на фронт, де командував українською сотнею. Згодом – армійською групою, до складу якої належав легіон Українських січових стрільців. Розмовляв українською, під одностроєм часто носив вишиванку, яку йому подарував один із підлеглих. За це отримав прізвисько Василь Вишиваний.

    Вільгельм Габсбурґ прославився своїми військовими та дипломатичними здібностями, поезією і любов’ю до України.

    До кінця життя Василь Вишиваний вважатиме себе українцем. Після поразки Української революції він житиме у Відні. Там його 1947-го заарештує радянська секретна служба СМЕРШ. Згодом архікнязя перевели до Лук’янівської в’язниці Києва. Йому інкримінували шпигунську діяльність із західними державами, союзниками СРСР по антигітлерівській коаліції, та звинувачували в зв’язках з ОУН.

    Світлина з Лук’янівської в’язниці. 1947. Джерело: jagjelon-ja.webnode.com.ua.

    Допитували його російською, він відповідав українською. Вирок – 25 років таборів. 18 серпня 1948-го Вільгельм Габсбурґ помер у в’язничній лікарні. Похований на Лук’янівському цвинтарі.

    Найсвіжіше

    Популярне