Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    На Буковині громада ПЦУ с.Рингач шукає правди в суді

    Громада Православної церкви Україи села Рингач Чернівецької області, яка два роки тому перейшла до ПЦУ, відстоює в суді своє право молитися в храмі. Зараз віряни змушені молитися на вулиці. Та навіть у такий ситуації дрібні чиновники чинять перешкоди громаді.

    У Господарському суді Чернівецької області в провадженні перебуває справа за позовом релігійної громади Вознесіння Господнього Чернівецької єпархії Православної Церкви України села Рингач Новоселицької ОТГ до Новоселицької міської ради та релігійної громади РПЦвУ (УПЦ МП). Ухвалою Господарського суду Чернівецької області відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання на 9 лютого 2021 року, йдеться в повідомленні «Православні Буковини ПЦУ».

    Голосування про перехід від РПЦвУ до ПЦУ відбулося ще у березні 2019 року. В грудні 2019-го обласна адміністрація відмовила релігійній громаді села Рингач через нібито нечітку каліграфію у документах. Більше року обласні чиновники не реєстрували статут релігійної громади. Люди навідувалися до приймальні голови Чернівецької ОДА, щоб з’ясувати, хто й чому затягує розгляд питання щодо переходу громади. Нарешті, у вересні 2020 року в Чернівецькій ОДА зареєстрували статут релігійної громади села Рингач Новоселицького району.

    Священник церкви РПЦвУ не допускав вірян ПЦУ до будівлі церкви. До честі людей, вони не відступили, обіцяли судитися за своє право молитися у своїй Православній Церкві України. Це виглядає як ще один фронт боротьби за Україну. Один вже є на сході країни з бойовими діями.

    У Рингачі є два храми, і в обидвох служить РПЦвУ. Громада ПЦУ вважає, що прихильники РПЦ і їх лідери незаконно приватизували приміщення двох храмів – Вознесіння Господнього. Громада ПЦУ претендує тільки на старий храм, повідомив настоятель парафіяльної громади, протоєрей Мирон Ленарт.

    «Зараз ми служимо біля паркану храму. Збираємося, здебільшого, о 14:00 годині, щоб не перетинатися з прихильниками РПЦ, навіть якщо їх меншість. У селі Рингачі Новоселицька ОТГ призначила старосту Іллю Іфтемія, який не приховує своїх проросійських поглядів. Коли ми збираємося на службу Божу, він погрожує нам заявою до поліції, мовляв – ми не маємо права збиратися на богослужіння і запевняє, що ми маємо писати йому звернення, коли ми збираємося на богослужіння. Я вже не кажу, що ця особа є представником влади і відмовляється з нами, на нашу ж вимогу, розмовляти державною мовою. Та навіть вдається до образ. Це відверта зневага всієї громади села. І ще. Працівники сільської ради підтримують ПЦУ, бо ці люди свідомі громадяни і мають позицію щодо майбутнього Церкви в Україні. Саме цим працівникам пан Іфтемій погрожує звільненням за те, що вони підтримують ПЦУ. Думаю, це мають знати в Новоселицькій ОТГ. На Водохреще ми побували у більшості осель Рингача для звершення чину освячення. Люди радо впускали на свої подвір’я. Тому ми повинні й надалі боротися за нашу церкву, цього хоче більшість православної громади села», каже отець Мирон.

    Найсвіжіше

    Популярне