Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Релігійна громада ПЦУ села Рингач на Буковині вже 11 місяців «висить у повітрі»

    У четвер, 13 лютого 2019 року, понад десяток парафіян ПЦУ села Рингач Новоселицького району разом з настоятелем Храму Вознесіння Господнього ПЦУ села Рингач отцем Мироном та настоятелем Храму Святого князя Володимира, благочинним ПЦУ м. Чернівці отцем Миколою прийшли до Чернівецької ОДА. Люди хотіли з’ясувати, чому чиновники вже майже рік годують їх обіцянками, але досі не перереєстрували їхню релігійну громаду з УПЦ МП до ПЦУ.
    Парафіяни ПЦУ вже майже рік оббивають пороги Чернівецької ОДА, їм щоразу обіцяють розібратися в ситуації, однак конкретних відповідей на свої питання люди досі не отримали. Тому такі дії Чернівецької ОДА, вірніше бездіяльність, вважають затягуванням часу і заявляють, що за цим стоїть Московський патріархат, пише буковинська журналістка Галина Єреміца.

    «Ми сьогодні прийшли сюди в облдержадміністрацію, щоби нам нарешті дали відповідь, чому досі не перереєстрували нашу релігійну громаду. Бо вже майже рік ми сюди ходимо, після того, як у нас відбулися Збори щодо переходу від МП до ПЦУ, а ми досі не маємо жодної відповіді від ОДА. Суть проблеми полягає в тому, що наша релігійна громада ще 10 березня 2019 року вирішила перейти від московського патріархату до Православної Церкви України. У нас відбулися Збори – все пройшло у відповідності до закону, були присутні представники ЗМІ, поліції, місцевої влади. І після Зборів, у відповідності до закону, ми подали документи на реєстрацію, а відповіді нема. Вже пройшло 11 місяців! Я вважаю, що це затягування часу і що за цим стоїть московський патріархат», – розповідає представник релігійної громади ПЦУ села Рингач Віктор Юришин.
    Люди піднялися у приймальню до голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука – шлях до кабінету очільника ОДА їм одразу ж перегородив помічник, потім з’явилася радниця Осачука, які «охороняють» свого шефа від людей. Радниця голови ОДА повідомила, що пан Осачук наразі проводить дуже важливу зустріч, тому не може їх прийняти. Мовляв треба було попереджати, узгоджувати свій візит, записуватися. Однак люди були налаштовані рішуче і сказали, що зачекають.
    «Чомусь голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук може поза графіком відвідати Банченський монастир, зустрітися з представниками УПЦ МП, коли вони хочуть…», – каже настоятель Храму святого князя Володимира, благочинний ПЦУ м. Чернівці отець Микола.

    «На даний час у селі Рингач є 2 церкви, тобто 2 будівлі – в одній служить московський патріархат, іншу будівлю вони закрили. Парафіяни ПЦУ не можуть потрапити в жодну з них… Наші люди моляться під парканом… Представники московського патріархату насміхаються з нас: «Ви – бомжі! Вам тут не місце!», – з болем розповідає настоятель Храму Вознесіння Господнього ПЦУ села Рингач отець Мирон.
    На питання отця Мирона щодо термінів перереєстрації громад, в.о. начальник відділу релігії та національностей Чернівецької ОДА Сергій Бухаров пояснив, що після надходження заяви про перереєстрацію Статуту, згідно законодавства, відповідь має бути надана упродовж одного місяця, у необхідних випадках – упродовж 3-х місяців. «Безумовно, я з вами згідний, те що це питання розглядається 11 місяців – це ненормально. З понеділка, 17 лютого 2020 року, вийде з відпустки працівник, який займається питаннями перереєстрації і я думаю, що упродовж наступного тижня (до 22.02.2020) ми дамо Вам або відповідь, або буде підготовлений відповідний проект розпорядження про реєстрацію», – запевнив людей Сергій Бухаров.
    Після спілкування людей зі спеціалістами у приймальні, хвилин через 15 до них все-таки вийшов голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук. Зустріч тривала близько 15 хвилин, люди намагалися почути відповіді на свої питання, однак конкретики у спілкуванні не було. «Має бути закон і справедливість. Я забезпечу, щоби не було штучних перешкод і затягування у цьому питанні», – запевнив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

    Нагадаємо, 10 березня 2019 року, у селі Рингач Новоселицького району відбулися Збори релігійної громади, на яких вирішувалося питання переходу парафії від колишньої УПЦ Московського патріархату до Православної Церкви України.
    Участь у Зборах взяли 70 членів релігійної громади села. За перехід до ПЦУ проголосували 70 вірян, тобто одноголосно, проти – 0, утрималися – 0. Це перша релігійна громада у Новоселицькому районі, яка покинула Московський патріархат і приєдналася до Православної Церкви України. Не обійшлося без суперечок. Московський піп Серафим з вірянами Московського патріархату був категорично проти переходу до ПЦУ – вони намагалися всіляко перешкодити проведенню Зборів, називали учасників Зборів «розкольниками істинної церкви». За словами місцевих мешканців, 70 % вірян, які виступали проти переходу релігійної громади до ПЦУ, були не мешканці села Рингач, а звезені тітушки.
    Громада запросила взяти участь у Зборах Благочинного Глибоцького і Новоселицького районів ПЦУ отця Романа Грищука, якого московські попи та віряни МП намагалися вигнати з території храму, шарпали за одяг. Під час відеозйомки Зборів один з московських попів вирвав з моїх рук мобільний телефон, яким я здійснювала відеозйомку і сховав його собі у кишеню. Я за кілька секунд дістала з його кишені свій мобільний телефон – відеозапис в телефоні був припинений. Поліцейські, які були на території храму і мали б забезпечувати охорону громадського порядку, жодним чином не відреагували на цей факт. Відтак, я написала 2 заяви до Новоселицького райвідділу поліції – про перешкоджання моїй професійній журналістській діяльності та про бездіяльність поліції.

    Найсвіжіше

    Популярне