П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Румунський священник став мішенню інтернет-тролів через позицію щодо вакцинації

    Коли румунський православний священник Дорель Галан публічно оголосив про своє бажанням зробити щеплення проти Covid-19, він не очікував, що стане мішенню для інтернет-тролів та антивакцинаторів. Клірика стали називати “священиком сатани”, “невіруючим” і звинувачують у тому, що він отримує гроші від держави за захист вакцинації.

    “На мене раптово напали люди, яких я не знаю, професійні “хейтери”, – розповів агенції AFP 45-річний священник з міста Клуж на півночі Румунії. За його словами, цькування було спричинене інтерв’ю, в якому Галан розповів про свій досвід хвороби коронавірусом.

    В інтерв’ю він сказав, що готовий зробити щеплення, щоб інші люди не потрапляли “до інтенсивної терапії або до Господа занадто рано через незнання або дурість”.

    Його слова разом із подібним закликом іншого священика опублікував міністр охорони здоров’я країни як спосіб переконати вірусних скептиків у тому, що небезпека хвороби справжня. “Я сказав вірянам, що моє особисте рішення полягає у тому, щоб зробити щеплення, тому що я довіряю науковцям, а не шаманам, знахарям і тому подібному”, – говорить Галан.

    Хоч він і не закликає в своїх проповідях людей робити вакцинацію, він просить свою паству “проконсультуватися з лікарем”, перш ніж приймати рішення з цього питання, і обережно ставитись до тих, “хто приймає власні переконання за наукові істини”.

    У Румунії, де близько 86 відсотків населення є православними, священики дуже рідко висловлюються з делікатних питань. Більше того, багато сайтів, орієнтованих на православних вірних, дали волю запереченню коронавірусу та теоріям змови. “Священики, які зрадили Ісуса, більше не мають права говорити”, – написав один користувач.

    “Звичайно, мені це не комфортно. Я не маю досвіду боротьби з “хейтерами” у Facebook, і я також ніколи не прагнув бути “інфлюенсером”, – каже священник. Але Галан вирішив, що він мусить виступити з заявою після “найтяжчого богослужіння в історії” за бабусю і дідуся друга, які померли від Covid-19. За останніми даними, у Румунії, населенням 19 мільйонів, 17600 людей померли після зараження вірусом.

    “Я нічого не маю проти тих, хто не хоче робити щеплення, і, так само, вони не повинні звинувачувати мене, якщо я намагаюся захистити їх від хвороби”, – говорить Галан.

    Від початку пандемії впливова Православна церква в Румунії опинилася в непростій ситуації, ведучи переговори з державою щодо відкриття храмів після їхнього закриття майже на два місяці навесні 2020 року.

    В обмін на відновлення роботи Церква погодилася розповсюдити серед священнослужителів інформаційну брошуру про вакцинацію, в якій наголошувалося, що вона є “безкоштовною, безпечною та добровільною”.

    Незважаючи на домовленості з урядом, священики не зобов’язані проповідувати добрим словом вакцину серед вірян. У той самий час Румунський патріарх Даниїл зберігає мовчання про те, чи буде він вакцинуватися.

    Тим часом деякі румунські єрархи кинули виклик офіційним порадам, наполягаючи, що Євхаристія є “найкращою протиотрутою” проти коронавірусу, незважаючи на небезпеку для здоров’я, яку може представляти обряд.

    У цьому делікатному контексті Галан каже, що “робота Церкви – продовжувати свою місію”, але без “саботування державних установ, освіти та охорони здоров’я”. “Водночас держава не може диктувати Церкві”, – наполягає він.

    Якщо на початку він шкодував про те, що викликав суперечки, тепер Галан каже, що він мав рацію, зробивши заяву, оскільки “людство, врешті-решт, переможе цю пандемію, але справжній вірус, з яким йому доведеться боротися, – це забобони”.

    Найсвіжіше

    Популярне