Субота, 11 Травня, 2024
Бiльше

    Кураєв звинуватив священників РПЦвУ в підбурюванні вірян до екстремізму

    Богослов  Андрєй Кураєв звинуватив священнослужителів московського патріархату в Україні у підбурюванні до екстремізму, якщо такі будуть вчинені під час візиту патріарха Варфоломія до України на святкування 30-ї річниці незалежності.

    Про це він сказав в інтерв’ю виданню Главком.

    «Якщо візит патріарха Варфоломія в Україну може викликати якісь екстремістські дії з боку Української православної церкви (МП), то це вирок пастирству цієї самої Церкви», – зазначив Кураєв.

    Він порадив РПЦвУ не створювати заворушень в Україні й не погрожувати іншим, якщо їм не подобається Вселенський патріарх.

    «Не хочете зустрічатися з людиною, не зустрічайтеся. Але навіщо заважати або загрожувати іншим? Ну приїжджає в вашу країну якась музична група, яка вам не подобається. Вона приїхала в вашу країну, але не до вас. І що, ви ніяк не можете обійтися без підпалу концертного залу?», – обурився Кураєв.

    Він нагадав, як у 2007 році його запросили в містечко Ленінградської області, в якому знаходиться завод Ford. «Я попросив зводити мене туди на екскурсію і несподівано почув відмову. Мотивували це тим, що якщо я буду в рясі, то це може образити релігійні почуття когось із працівників. Причому було сказано, що рішення про відмову було прийнято на рівні європейського керівництва компанії. Але ж якщо хтось ображається через священника, який проходить повз, то це говорить зле не про священника, а про внутрішню культуру образити. Якщо православний образиться видом проходить повз хасида, то це проблема цього православного християнина (і навпаки)».

    Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності. Після чого від московського патріархату в Україні почали роздаватись обурені голоси. Склалось враження, що РПЦвУ боїться візиту патріарха Варфоломія як вогню, бо буде нова хвиля переходів до ПЦУ. Митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) у середині листопада 2020 року лякав релігійними протистояннями й заявив, що віряни у РПЦвУ не хочуть, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну. Натомість деякі експерти зазначають, що патріарх Варфоломій зробив більше, ніж ЄС, США і НАТО разом узяті.

     

    Найсвіжіше

    Популярне