Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Суд у Мілані пояснив, чому звільнив українського нацгвардійця Марківа

    В Італії Апеляційний суд присяжних Мілану виправдав українського солдата Віталія Марківа через відсутність складу злочину і доказів його причетності до факту загибелі італійця і росіянина на Донбасі шість років тому. Про це йдеться у мотиваційній частині вердикту суду другої інстанції, повідомляє Радіо Свобода.

    Міланський трибунал 3 листопада 2020 року звільнив нацгвардійця Марківа з ув’язнення, що тривало майже 3 з половиною роки. Раніше, влітку 2019 року, суд першої інстанції у Павії засудив військового з українсько-італійським громадянством до 24 років позбавлення волі. Тоді його визнали причетним до смерті іноземних репортерів Андреа Роккеллі й Андрія Миронова і до замаху на життя французького фотографа Вільяма Ругелона.

    Заперечивши причетність українського солдата до згаданого інциденту, суд у Мілані однак заявив, що України та її війська несуть відповідальність за «атаку на цивільних (журналістів)».

    «Суд не виявив доказу, що підсудний Марків із співслужбовцями був співучасником в інкримінованому йому злочині», – мовиться у рішенні Апеляційного суду присяжних Мілана.

    За висновками суддів, не встановлено, що 24 травня 2014 року, в день трагічного інциденту, Марків був на службі саме у післяобідній час, коли загинули двоє журналістів і був поранений фоторепортер.

    «Неможливо стверджувати, що Марків свідомо сприяв фактам, у яких його звинувачують, допомагаючи іншим військовослужбовцям, які несли службу на той момент на горі (Карачун)», – вважають судді другої інстанції. Тому і був ухвалений виправдальний вирок через відсутність складу злочину, підсумовують присяжні.

    Натомість вони підтверджують висновки колег у першій інстанції про «умисний і цілеспрямований напад на групу іноземних репортерів» з боку українських сил, розташованих на горі Карачун. «Атака на Миронова, Ругелона і Роккеллі відбулася за відсутності будь-якої провокації або наступу ні з їхнього боку, ні з боку проросійських сил», – посилаються міланські судді на підсумки присяжних Павії. Суд другої інстанції вважає, що командування українських збройних сил видало неправомірний наказ своїм підлеглим, порушуючи міжнародну конвенцію про захист цивільних на війні.

    Як відомо, сторона захисту стверджувала, що за воєнної ситуації під час перехресного вогню неможливо встановити, внаслідок пострілів якої сторони конфлікту загинули Роккеллі й Миронов.

    Висновки міланських суддів ґрунтуються головно на свідченнях очевидців інциденту Вільяма Ругелона і таксиста Євгена Кошмана (допитаного у жовтні 2014). Останній підвозив іноземців зі Слов’янська до керамічного заводу Zeus. Також достовірними назвали свідчення усіх італійських журналістів, які виступали на процесі в Павії від обвинувачення.

    Нагадаємо, на засіданнях італійського суду звучали твердження, що «проросійські бойовики у Слов’янську ніколи не ставилися агресивно до журналістів, бо були зацікавлені, щоб світ «дізнався правду» про їхню боротьбу. Що зона залізничного переїзду і фабрики «Зеус кераміка», де загинули Роккеллі та Міронов, була спокійною, і взагалі війни там не було. Що українські військові умисне стріляли в цивільних у Слов’янську, тому що вважали їх ворогами, а от бойовики використовували зброю лише для захисту. Що Віталій Марків бачив і хотів убити журналістів, і передав їхні координати – бо в нього були на собі рації. Що цього не могли зробити бойовики – тому що див.вище. Що RT – вартий довіри телеканал. Що Марків – нацист, який хотів заколоти охоронця кульковою ручкою і втекти з в’язниці, що він не поважає суд, бо відпрошується в туалет. Що в нього немає емпатії до родичів загиблого, тому що він не визнає свою відповідальність. Що ситуацію війни в Україні можна порівняти з Першою світовою. Що Україна змушує чоловіків іти на фронт і вбивати людей…».

    Українське МВС вважає, що до роздмухування брудної пропагандистської кампанії, що мала своїм наслідком необґрунтований арешт Віталія Марківа в Італії, причетна Росія.

    Найсвіжіше

    Популярне