Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    “УПЦ МП” з українським народом?

    22 січня офіційне державне свято – День Соборності – свято, яке відзначають щороку в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Цього дня прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. — прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

    22 січня також згадують перших загиблих учасників Революції Гідності – Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Юрія Вербицького.

    А як в так званій “УПЦ МП” (РПЦвУ) відзначили ці знакові для українського народу дати? Ніяк!

    Голова РПЦвУ Онуфрій, на відміну від предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, не звернувся до українського народу з вітальним словом, ніхто з МП не згадав цей  знаковий момент в історії України, коли на Софійському майдані в єдину соборну державу були об’єднані УНР і ЗУНР.

    А на сайті церкви, яка “завжди зі своїм народом: в скорботах, у радощах, з народження і до смерті” (за словами Антонія Паканича), 22 січня лише одна новина: “Ієрарх Дніпропетровської єпархії провів робочу зустріч з представниками ОБСЄ”. Сама зустріч відбулась 20 січня.

    Що саме обговорював вікарій Дніпропетровської єпархії “УПЦ МП” Євлогій з міжнародними спостерігачами? Може засудив військову агресію Росії проти України, яка триває досі? Може згадав, що 6 років тому, 20 січня 2015 року, російські бойовики підірвали новий термінал ДАП і бетонні перекриття, і стеля у багатьох секціях обвалилася, ховаючи під собою українських захисників? Або обурився черговим порушенням “режиму тиші” в районі проведення операції Об’єднаних сил того ж дня? Або поспівчував жителям Донецька, яким окупанти відключають світло і воду, щоб не йшли до української церкви? Аж ніяк.

    Представник РПЦ скаржився на вплив епідемії коронавірусу на церковне життя в регіоні, а також заявив про “тиск на віруючих УПЦ з боку чиновників”.

    “Архієпископ Євлогій також розповів спостерігачу Моніторингової Місії про спроби використання адміністративного ресурсу, залученого для боротьби з коронавірусною інфекцією, для тиску на священнослужителів і вірян Української Православної Церкви з метою примусити їх відмовитися від своєї канонічної церковної ідентичності на користь «Православної церкви України». Однак, як повідомив владика, віруючі Дніпропетровської єпархії УПЦ своєї позиції не змінили. У 2020 році переходів її релігійних громад в «ПЦУ» не було”, – переказує розмову офіційне видання “УПЦ”.

    Нагадаємо, саме монастирі РПЦвУ перетворилися в інфекційні бомби на початку епідемії коронавірусної хвороби в Україні. Московський патріархат ішов всупереч розпорядженням влади, ризикуючи й жертвуючи життям вірян. Богослужіння у церквах МП до цього часу проводяться у замкнутих приміщеннях церков переважно без захисних медичних масок і без соціальної дистанції.

    А щодо “тиску на віруючих УПЦ”, то на сайті Духовного Фронту України можна знайти багато прикладів як духівники і віруючі МП блокують переходи релігійних громад до ПЦУ.

    Нагадаємо, 8 травня 2015 року голова РПЦвУ Онуфрій не підвівся на урочистому засіданні Верховної Ради при зачитуванні імен бійців АТО, нібито щоб підкреслити, що потрібно негайно припинити війну.

    Найсвіжіше

    Популярне