П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Коронавірус в Україні: Як Києво-Печерська лавра стала інфекційною бомбою

    Великдень під час карантину – це гарна можливість перевірити нашу віру. Що для нас важливіше – обряд і традиції чи розуміння того, що Божа присутність не обмежується стінами храму? Проявити любов до ближнього, не наражати одне одного на небезпеку, бути відповідальними й не ходити до церкви – до цього закликали нас священники й навіть виклали інструкції, як молитися на благословення і пасок, і м’ясної їжі, і напоїв у домашніх умовах.
    Погляньмо, яким був Великдень онлайн для тих, хто свідомо підійшов до святкування й не став ризикувати здоров’ям своїм і своїх близьких. Такі кадри додають саме того оптимізму, якого нині бракує. Молитва навіть віддалік храму має свою силу. Але не всі дослухалися порад медиків і влади.
    Далі кадри іншого святкування – всупереч заборонам, нехтуючи всіма санітарними нормами й дистанціями. Російська церква УПЦ Московського патріархату – в усій красі. Ось така сила віри.

    Усіх цих людей і священників Московського патріархату, які відкрили двері храмів, не спиняє ані епідемія, ані знаки всередині самої церкви. Мається на увазі спалах коронавірусу у святому й намоленому місці – Києво-Печерській лаврі. Там заразилося вже більше сотні, з ними й настоятель Лаври. Здавалося б, невже це не знак? Виявляється, що ні. Московський патріархат іде всупереч владі, жертвуючи й ризикуючи життям вірян.
    До речі, УПЦ МП навіть не реагує на заклики Патріарха Кирила залишатися вдома, наче отримала якісь геть інші настанови. Спочатку богослови говорили, що таким чином УПЦ МП демонструє свою незалежність від російської церкви, але згодом зійшлися на іншому, що це банальна безвідповідальність церковників і їхнє бажання показати, що державні обмеження для них ніщо. Ну й абсолютно безглузде намагання показати сильну віру, мовляв, саме їхня церква під карантин не прогнулася. Казали, мовляв, приходьте, моліться, цілуйте ікони. Обійми коронавірусу відкриті.
    “Перед Богом усі рівні”. А перед законом? Московська церква в Україні знехтувала правилами карантину під час пандемії. Життям поплатилися монахи, які жили в лаврі. Більше сотні людей захворіли.
    Вербна неділя, Рівне. Місцеві священики проігнорували заборони на скупчення людей і покликали парафіян освятити вербу. Гуртом начхали на карантин і Чернівцях.
    Причина коронавірусу – людський гріх, а хто не грішить, той і не хворіє, каже намісник Києво-Печерської лаври. В той час як очільник російської церкви називає коронавірус новою особливою напастю й закликає вірян сидіти вдома, Московська церква в Україні активно зазиває вірян до храмів. І люди поспішили.
    Першим від коронавірусу в лаврі помер 73-річний архімандрит Нектарій. Фото з його похорону опублікувала журналістка видання “Церкваріум” Тетяна Деркач. У самій святині сказали, що монах помер від невідомої хвороби.
    “Копали могилу люди в дуже захищених костюмах. І відспівування відбувалося на певній відстані від труни. Труна була герметично замотана в плівку”, – зазначила Деркач.
    Китайська недуга поховала вже чотирьох монахів. Один з них до лаври приїхав із Почаєва. Коли дух коронавірусу увірвався в святиню, богослужіння під тиском столичної влади таки припинили. Та отці на Печерських схилах занепокоїлися, що карантин спустошить церковний гаманець: “Намісник і братія Лаври звертаються за допомогою. Просимо всіх небайдужих людей надати посильну фінансову допомогу. Просимо звернути увагу, що платежі за реквізитами через мобільні додатки проходять іноді не з першого разу”.
    Втім і “благодійники” не забарилися – наступного дня коробки з масками очільнику московської церкви в Україні Онуфрію поніс нардеп Вадим Новинський. Він же – один з головних спонсорів УПЦ Московського патріархату.
    Уже наступного дня Новинський повідомив, що в нього коронавірус. Діагноз підтвердив тест, який зробили, бо контактував із зараженими. Сам ідеолог кампанії проти надання Україні Томосу в розмові з “Підсумками тижня” сказав, що ніякого спалаху в лаврі немає.
    Ще один контакт Новинського – намісник лаври. До того як захворіти, Павло Лебідь встиг провести службу, де були не лише глава УПЦ МП, а й перший заступник керівника Офісу президента Сергій Трофімов.
    З початку тижня заражену Лавру нарешті зачинили. А біля входів поставили Нацгвадію, поліцію та медиків. Та охорона заповідника не на камеру розповідає, що ізольовані таки знайшли лазівку й обходять пости правоохоронців через пагорби.
    В розпал спалаху коронавірусу владика знову закликав людей йти на Великдень до храмів.
    Наприкінці тижня стає відомо, що COVID-19 уже й у нього, а ще в митрополита Антонія, ректора Київської духовної академії єпископа Сильвестра. Їх госпіталізували таємно. Тим часом священники, монахи, викладачі, хористи та студенти духовної семінарії, які, на відміну від інших вишів, не пішли на карантин, анонімно поскаржилися в ЗМІ: під час ізоляції хворих на коронавірус лікують вітаміном С та фіточаєм. Конспірологія – риса УПЦ МП, яка зіграла проти самих церковників і поставила під загрозу людей, які з ними контактували, каже релігієзнавиця.
    “Там дуже популярні конспірологічні версії, що це Америка нам заслала, що це вороги церкви нам заслали. Вони самі себе не бачать розповсюдниками хвороби”, – пояснила Деркач.
    Схоже, не бачать розповсюдниками хвороби російську церкву й на Банковій. На початку квітня президент обговорив карантин у церквах з предстоятелем Православної церкви України Епіфанієм та главою греко-католицької церкви Святославом, які раніше закликали вірян провести Великдень удома.
    “Підсумки тижня” надіслали запит до Офісу президента. Тим часом медіаспільнота “Рух за усвідомлений вибір”, до якої входять майже сотня журналістів та півтора десятки громадських організацій, вже назвала заклики Московської церкви свідомою диверсією проти українського народу.
    “Я далека від думки, що всі святі отці працюють на ФСБ. Але хтось це точно робить. І оця їхня цілеспрямована ідея продовжувати закликати людей приходити на службу у Великдень, в той час як у Росії вони зачинили храми, це виглядає як цілеспрямована така операція зі збільшення кількості захворілих”, – наголосила ексзаступниця міністра інформаційної політики, експерт ГО “Інформаційна безпека” Тетяна Попова.
    “Показовим випадком було, коли в 2015 році троє представників Московського патріархату під час церемонії вшанування хвилиною пам’яті загиблих на Донбасі навіть не змогли піднятися з крісел. А єпископ з Чернівців Лонгін проклинав українську владу за те, що вона проводила мобілізацію”, – розповів релігієзнавець, директор ГО “Центр релігійної безпеки” Дмитро Горєвой.
    А тепер, каже він, УПЦ МП попри рішення суду дозволяють обходити закон, який зобов’язує релігійну організацію вказувати московську прописку свого керівництва.
    “В Офісі президента дуже симпатизують Московському патріархату. Щодо невиконання ними закону про перейменування, відповідно, до закону про свободу совісті та релігійні організації, релігійна організація може бути ліквідована, якщо під час релігійного обряду була заподіяна шкода життю та здоров’ю громадян”, – зазначив Горєвой.
    Поширення коронавірусу в лаврі могло бути не таким стрімким і ще за однієї умови. Якби на території монастиря були кваліфіковані лікарі та лікарня. За іронією долі, сім років тому отці в рясах поспіхом виселили із заповідника інфекційну клініку Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського. Там лікували ВІЛ-інфікованих та хворих на гепатит.
    Святиня православ’я перетворилася на інфекційну бомбу, яка повільно вибухає в центрі Києва. Дії церковників поставили під загрозу життя сотень людей. Тож чи місце осердку церкви країни-окупанта в Лаврі? І чи готова Україна провести посилену дезінфекцію?
    Ганна Рибалка, Василь Дендін, Михайло Третяк, “Час. Підсумки тижня”, 5 канал

    Найсвіжіше

    Популярне