Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Окупанти у Донецьку відключають світло і воду, щоб не йшли до української церкви, – архієпископ ПЦУ

    Архієпископ Донецький і Маріупольський Православної церкви України Сергій (Горобцов) розповів, що на окупованій частині України, в Донецьку, громаді ПЦУ відключають світло і воду, щоб таким чином перешкодити місцевим жителям ходити в українську церкву.

    «Вони відключають електроенергію та воду, вони створюють низку проблем, щоб наші віруючі не приходили. Також вони не дозволяють нашим священникам приїжджати на окуповані території. Там залишилося лише п’ятеро священників», – сказав архієпископ Сергій в інтерв’ю Orthodox Times.

    Однак він з оптимізмом дивиться на майбутнє православної церкви України навіть у такому регіоні, як Донецьк та інші частини східної України, в якому Російська православна церква має великий вплив.

    «Нам вдалося зламати стереотип, що існував тут; коли хтось ходить до церкви, він повинен щось принести із собою. З усім тим, у нас немає проблем з так званим дрес-кодом. Наприклад, ми не будемо просити жінку покинути Церкву, бо вона носить джинси. Існує інший підхід, ніж той, що існував раніше, і це те, що люди помічають. Водночас наша гуманітарна акція постійно розширюється», – сказав він.

    За його словами, йде повільний, але невпинний процес, який показує вірним, багато з яких не знали жодної іншої церкви, крім Московського патріархату, що Православна Церква України піклується про своїх православних вірних, незалежно від своєї національності.

    Архієпископ Сергій є очільником Донецької єпархії Православної Церкви України, крім своїх церковних обов’язків, він виконує важливу гуманітарну і соціальну роботу.

    Внесок Церкви дуже важливий у цій галузі, оскільки населення, і особливо бідні, значно постраждали від війни, що розпочалась у 2014 році. Крім людських жертв, зруйнована інфраструктура, економіка регіону знаходиться в поганому стані, що залишив багато безробітних. Є багато тих, хто потребує психологічної підтримки через травму війни.

    «Коли Вселенський патріарх Варфоломій надав Томос про автокефалію Православній Церкві України, існували певні парафії, які бажали приєднатися до Церкви України. Однак, дізнавшись, у чому справа, глави Московського патріархату в Україні почали чинити тиск та залякувати конкретні парафії. І цей тиск був успішним », – сказав він, маючи на увазі зусилля Російської православної церкви стримувати перехід вірних та парафій до нової Церкви.

    Робота Православної церкви України в Донецьку та Луганську, двох уражених війною районах після військового втручання Москви у 2014 році, є релігійною та гуманітарною.

    Що стосується територій, окупованих сепаратистами, Православна Церква України утримує будинок престарілих, тоді як під її юрисдикцією знаходиться 36 церков. Однак там є основні проблеми через політичну ситуацію.

    «Тільки цього Різдва я відвідав близько 200 сімей, роздаючи подарунки понад 500 дітям. Ми також відвідали людей, які перенесли хворобу COVID-19, щоб запропонувати їм запаси та ліки. Нещодавно ми відкрили кімнату для жінок, які зазнали домашнього насильства. Ми надаємо підтримку людям, які переїхали з окупованих районів Донецька, допомагаючи їм стати на ноги та знайти роботу. Як духовенство ми регулярно відвідуємо лікарні та в’язниці. Якщо ми будемо продовжувати таким чином, донеччани неодмінно звернуться до Православної церкви України. Час на нашу користь», – підсумував Архієпископ Сергій.

    Найсвіжіше

    Популярне