Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Діловому віряни РПЦвУ ночують в храмі аби не віддавати його громаді ПЦУ за рішенням суду

    Кримінальне провадження відкрили правоохоронці через пошкодження будинку в селі Ділове на Рахівщині. Про це Суспільному повідомила речниця Нацполіції Закарпаття Ганна Дан.

    За її словами, 10 січня близько 2 години ночі невідомі кинули скляну пляшку у вікно будинку, де мешкає касир із місцевої церкви. Травмованих немає. Власник будинку Іван Некоряк пов’язує це з подіями зі Свято-Успенським храмом у селі, передає “Закарпаття онлайн”.

    Всередині Свято-Успенського храму у Діловому на Рахівщині, за словами отця Мойсея, знаходяться близько 25 вірян так званої “УПЦ Московського патріархату” (РПЦвУ). Двері на паркані зачинені.

    Отець Мойсей служить в так званій “УПЦ Московського патріархату”. Каже: з 5 січня всередині храму разом із ним перебувають віряни, які підтримують Московський патріархат. Вони не захотіли покидати територію після того, як дізналися про можливу передачу майна церкви їхнім односельцям — громаді Православної церкви України.

    “Ми вже тиждень ночуємо тут, молимося, служимо. Ми не захоплювали храм. Ми як молилися, так і молимося”, — сказав священник.

    У храмі залишився Дмитро Доброцький. Сказав: ходить до храму з дитинства: “Батьків поховав, дітей своїх похрестив, вінчався. А тепер куди мені йти?”

    Їжу чоловіку принесла Марія Доброцька. Розповідає: через замок на вході вона разом з іншими прихожанами так званої “УПЦ Московського патріархату” слухають служби надворі. Хто його поставив, вони кажуть — не знають.

    “Мікрофони вмикають. Так слухаємо службу з-за паркану. Холодно. Хай ПЦУ будує собі церкву українську. А православна московського патріархату — наша”, — сказала жінка.

    Поруч із храмом чергують поліцейські. За словами речниці Ганни Дан, вони там цілодобово з 5 січня для уникнення сутичок між прихожанами так званої “УПЦ Московського патріархату” та Православної церкви України.

    10 січня до поліцейських звернулися прихожани Православної церкви України і заявили про підпал. Горів будинок чоловіка, який відповідав у церкві за скриньку для пожертв, а тепер він перейшов до громади ПЦУ. Власники хати пов’язують пожежу з подіями навколо передачі храму.

    “Уночі прийшли, облили бензином і підпалили, — розповів власник будинку Іван Некоряк. — Вони вирішили особисто мене зруйнувати, бо я 20 років скарбником у церкві був. І всі документи я робив на церкву”.

    “Люди вирішили, аби була Православна церква України. В селі є три церкви. Вони мають, де молитися. Ми не маємо, де молитися”, — сказала Марія Некоряк.

    Понад 2 роки односельці з’ясовують, чия церква, у судах. Останні 4 місяці громада Православної церкви України облаштувала приміщення будівлі місцевого лісництва.

    “Вони подають вічно на нас у суди, — сказала прихожанка ПЦУ Любов Чуркіна. — Це вже чотири були і десь п’ятий. І програють. Був такий момент, коли ми прийшли з нашою громадою до храму: давайте різні вівтарі — ні, давайте молитися в різні дні — ні, давайте ви в церкві, а ми під хрестом, на території будемо — ні. Жоден компроміс не діє”.

    Настоятель громади Свято-Успенскього храму ПЦУ отець Іван розповів: “Ми просили виконавчу владу, поліцію подіяти, щоби люди вийшли з храму. Ті священники, монахи теж. Щоб закрили храм, а ключі чи поліція, чи виконавча влада забрала. Щоб опечатали храм до повного вирішення тих дій”.

    Священник так званої “УПЦ Московського патріархату” надав довідку, що в нього коронавірус і попросив відтермінувати передачу майна.

    “Відповідно до рішення Закарпатського апеляційного суду, Українська православна церква Московського патріархату (РПЦвУ – ред.), зокрема їхній священник, позбавлений повноважень, і вони зобов’язані передати не тільки приміщення, а й всі установчі документи, всі печатки та покинути відповідні приміщення, — пояснила юристка Наталія Тричинець. — Якщо все-таки громада буде налаштована вирішувати це питання мирним шляхом, то московський патріархат, громада, яка підтримує цей патріархат, має можливість створити свою громаду і звертатися до суду”.

    За словами юристки, за рішенням суду виконавча служба надала термін до 22 січня добровільно передати майно храму громаді Православної церкви України. Після цього можуть накласти штраф за невиконання рішення суду. Після повторного терміну можуть відкрити кримінальне провадження.

    Поки односільчани з’ясовують, хто може відвідувати храм, правоохоронці встановлюють обставини пошкодження будинку скарбника, також чому горів гараж ще одного прихожанина ПЦУ. Віряни, які підтримують московський патріархат, всі звинувачення у свій бік спростовують.

    Найсвіжіше

    Популярне