Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Підсумки року для РПЦ: Падіння доходів і некерованість системою

    У період пандемії помітно впала відвідуваність церковних служб на території Росії, тому як наслідок, це вилилось у падіння церковних доходів. «На цьому тлі шикарні автомобілі деяких єрархів РПЦ виглядають зухвало. Як і розкішний церковний одяг в напівпорожніх храмах», – йдеться на телеграм-каналі Церквач. Нагадаємо, нещодавно у РФ продали храм ХІХ століття.

    Крім того самоізоляція патріарха Кіріла створила відчуття «некерованості церковної системи» – тобто Російської церкви.

    Найближчим часом РПЦ чекають серйозні кадрові зміни. Але «шашечки» з митрополитами вже не приносять ефекту, зазначають автори каналу.

    РПЦ продовжує культивувати образ самої закритої організації в Росії. Синод ухвалив карати працівників бюрократичних церковних відомств за слив внутрішніх документів, але зливи інформації від цього не припинилися.

    Активну участь РПЦ брала у агітації за поправки в Конституції РФ. Зрозуміло, що її попросили «вище». «Тепер всім зрозуміло: церква в Росії служить Державі, а не навпаки», – підкреслює Церквач.

    За цей рік РПЦ зазнала втрат серед священнослужителів. Більше немає спікерів РПЦ – Чапліна і Смирнова.

    «Публічне відсторонення єпископів Ігнатія (Бузина), Ігнатія (Тарасова) і Флавіана (Митрофанова) – причини офіційно не оголошені. РПЦ відчуває гострий кадровий голод: півтора десятка російських єпархій залишаються вдівство – не мають свого єпископа, хоча були створені якихось сім-вісім років тому», – підсумовують на каналі.

    Від Духовного Фронту України ми додамо, про епопею із Сергієм (Романовим) і церковний суд над Андреєм Кураєвим. Заміна очільника Білоруської Церкви Пономарьова на Тупеко.

    Найсвіжіше

    Популярне