П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Главі католиків Білорусі дозволили повернутись у країну

    Главу католиків Білорусії Тадеуша Кондрусевича таки впустять у країну для здійснення Різдвяних богослужінь.

    Про це повідомляє сайт Римсько-католицької церкви в Білорусі.

    У повідомленні РКЦ йдеться, що 22 грудня 2020 року через компетентних державних органів вони отримали інформацію про те, що «архієпископ Тадеуш Кондрусевич не має перешкод для повернення на територію Республіки Білорусь».

    Разом з тим Апостольська Нунціатура висловила вдячність державним органам Республіки Білорусь за позитивну відповідь на прохання Папи Франциска про можливість повернення архієпископа Тадеуша Кондрусевича для здійснення урочистих богослужінь Різдва Христового з віруючими, пастирем яких він є.

    Телеграм-канал «Поп внє ігри» звернув увагу на формулювання, отримане РКЦ від державних органів, де сказано, що «архієпископ Тадеуш Кондрусевич не має перешкод для повернення на територію Республіки Білорусь».

    «Так не було перешкод або їх не стало? Одна справа, якщо вони були, але силами ватиканської дипломатії їх вдалося прибрати, тоді їй честь і хвала. А якщо їх і не було? Якщо це звичайне беззаконня, самодурство і свавілля? Будь-якій притомній людині зрозуміло, що саме так і є. А «негативні моменти, пов’язані з цією персоною» це не більше, ніж марення божевільного про «консультації під Варшавою», «антидержавну поведінку» і взагалі – «зарекомендували себе не дуже», що само по собі, навіть якби і було правдою, не може бути перешкодою для повернення людини додому, у свою країну».

    Крім того, автор каналу звертає увагу, що білоруська влада не вибачилась за безпідставне перешкоджання архієпископу у перетині кордону Білорусі.

    Нагадаємо, 31 серпня Кондрусевича без пояснення причин не пустили до Білорусі. Митрополит повертався додому з Польщі. Він – громадянин Білорусі.

    Митрополит Тадуеш Кондрусевич відомий тим, що засудив насильство в країні після виборів 9 серпня, а також висловив протест проти дій силовиків поблизу Червоного костелу, коли 26 серпня правоохоронці заблокували в храмі Святого Симона і Святої Єлени в Мінську демонстрантів і парафіян. Після цього Лукашенко звинуватив митрополита Тадеуша Кондрусевича в отримуванні консультації, «як знищити Білорусь». У вересні цього року Главі католицької церкви в Білорусі повідомили про визнання його паспорта «недійсним». 

    Найсвіжіше

    Популярне